Hoppa till huvudinnehåll

Nu inleds namninsamlingen för Vasa centralsjukhus - medborgarinitiativet godkänt

Akuten vid Vasa centralsjukhus.
Arkivbild. Akuten vid Vasa centralsjukhus. Bild: Yle/Joni Kyheröinen Vasa centralsjukhus,akuten vid vasa centralsjukhus,Vasa

Medborgarinitiativet för Vasa centralsjukhus har granskats och godkänts av Justitieministeriet.

Den så kallade 12+1- gruppen beslöt förra veckan att starta en namninsamling för ett medborgarinitiativ för en omfattande jour på Vasa centralsjukhus. Man kräver en ändring i lagen om hälso- och sjukvårdslagen.

Hans Frantz, styrelseordförande i Vasa sjukvårdsdistrikt, tar i sin motivering upp fem olika punkter varför lagen borde ändras.

I medborgarinitiativet står det bland annat:

"Vasa centralsjukhus är det enda genuint fungerande tvåspråkiga sjukhuset i vårt land. I sjukvårdsdistriktet bor närmare 100 000 människor med svenska som modersmål, av vilka en relativt stor del inte ens behärskar finska språket. Erhållandet av sjukvård på modersmålet, vilket är en grundlagsenlig rättighet, kommer inte att lyckas i ett helt finskspråkigt sjukvårdsdistrikt utan daglig kontakt med ett tvåspråkigt omland som innehåller ett flertal tvåspråkigt fungerande institutioner."

Ett medborgarinitiativ måste samla in minst 50 000 underskrifter inom loppet av ett halvår för att riksdagen ska behandla initiativet.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten