Hoppa till huvudinnehåll

Politiker i Esbo vill byta namn på Svenska rum - "Namnet uppfattas som olämpligt"

Skolklass i Esbo.
Nämnden Svenska rum fattar bland annat beslut om de svenska skolfrågorna i Esbo. Skolklass i Esbo. Bild: Yle/Maja Ottelin ekolelever

Medlemmarna i nämnden Svenska rum i Esbo anser att namnet Svenska rum är olämpligt. Det här framkommer i en utvärdering som forskare Linnéa Henriksson vid Åbo Akademi har gjort.

Nämnden Svenska rum ansvarar för dagvård, utbildning, arbetarinstitutet, kultur, idrott och ungdomsverksamhet på svenska i Esbo.

I ett av de konkreta förslag som utvärderingen utmynnar i skriver Henriksson "Byt namnet på den nämnd som ansvarar för Svenska bildningstjänster från Svenska rum till (exempelvis) Svenska bildningsnämnden. Detta är visserligen en liten detalj, men nomen est omen - om en majoritet av nämndmedlemmarna uppfattar namnet som olämpligt, så måste det spela en roll."

- Nämndens medlemmar uppfattar att namnet inte beskriver verkligheten. Namnet för inte tankarna till bildning eller till skolor. Det säger inget för dem som inte diskuterar Svenskfinland. Medlemmarna brukar använda svenska bildningsnämnden när de pratar med finskspråkiga politiker, säger Linnéa Henriksson, som är forskare i offentlig förvaltning vid Åbo Akademi.

Henriksson gjorde för utvärderingen bland annat en gruppintervju med en stor del av nämndens medlemmar.

Linnéa Henriksson, ÅA
Utvärderingen har gjorts av Linnéa Henriksson som är forskare i offentlig förvaltning vid Åbo Akademi. Linnéa Henriksson, ÅA Bild: YLE/Andy Ödman linnea henriksson

"Krävande att marknadsföra Svenska rum"

Tanken med Henrikssons rapport var att utvärdera enheten Svenska bildningstjänster i Esbo, som uppstod i början av 2014. Först hette enheten Svenska rum, precis som nämnden, men namnet ändrades under det första halvåret, eftersom det var upptaget av ett företag i Helsingfors.

- Tanken med namnet är att skapa svenska rum i en finsk miljö. För dem som har funderat på svensk service fungerar namnet, men för dem som inte har gjort det säger det väldigt lite, säger Henriksson.

När jag efter kommunalvalet 2012 blev invald och föreslogs en plats i nämnden Svenska rum visste jag inte vad det var.― Kristian Meurman (Saml), nämndens vice ordförande

Nämndens vice ordförande Kristian Meurman (Saml) säger att namnet Svenska rum inte berättar särskilt mycket.

- Tanken att det finns svenska rum i Esbo är bra men det är krävande att marknadsföra. När jag efter kommunalvalet 2012 blev invald och föreslogs en plats i nämnden Svenska rum visste jag inte vad det var. Men sedan när jag läste på förstod jag vad det är, säger Meurman.

"Substansen viktigare än namnet"

Meurman anser att Svenska bildningsnämnden vore ett bättre namn.

- Jag har inget emot att nämnden byter namn och anser att diskussionen om namnet ska fortsätta, säger han.

SFP:s Bo Lönnqvist som också sitter i nämnden Svenska rum säger att han inte har funderat på namnet särskilt mycket.

- Men jag kan förstå att den breda allmänheten inte förstår vad det handlar om. När jag berättar för en utomstående att jag sitter i nämnden Svenska rum brukar jag tillägga vad nämnden ansvarar för. Men jag har inte själv reflekterat mycket kring detta. Substansen är viktigare än namnet. Ett namn som berättar vad nämnden sysslar med vore enklare, säger Lönnqvist.