Hoppa till huvudinnehåll

Räddningsverket i Östra Nyland vet att övning ger färdighet

Räddningsverket övar att rädda människor ur isen
Tomi Forsblom och Rickard Ahlberg från Räddningsverket i Östra Nyland övar på att rädda en man från öppen vak. Räddningsverket övar att rädda människor ur isen Bild: Yle / Hanna Othman Hydrokopter,dykning,is

Den här vintern har hydrokoptern behövts vid två utryckningar i Borgå. Yle Östnyland fick följa med då Räddningsverket i Östra Nyland övade utanför Emsalö.

Nere vid Kuggsund har sjöbevakarna kört upp en ränna i vattnet. Stora isflak flyter omkring i vaken och en säl tittar nyfiket upp på rörelsen på stranden.

Räddningsverket i Östra Nyland är på plats med fyra bilar, flera män och en hydrokopter. Räddningsmanskapet försöker i mån av möjlighet öva på någon aspekt av yrket under varje arbetsdag.

dykningsövning
Jarno Lindstedt övade att dyka under is. dykningsövning Bild: Yle/Robin Halttunen is

- Närmast övar vi för att upprätthålla våra kunskaper. Alltid får man någon ny idé eller lär sig av små misstag, säger brandman och ambulanschaufför Rickard Ahlberg.

Den här dagen ska räddningsverket öva på yträddning med hydrokopter då en människa fallit i vak samt dykning under is.

Brandmästare Mika Kynsijärvi skryter med hur bra hydrokoptern är, speciellt då isarna är svaga. Räddningsverket har en hydrokopter i Sibbo, en i Borgå och en i Lovisa. Fordonen är i alarmbruk för andra vintern i rad.

- Ju mera bekanta vi blir med hydrokoptern så inser vi hur mycket den underlättar vårt jobb och hur mycket snabbare vi når fram till personen i sjönöd. Förr använde vi Hansabräda. Då var man trött och andfådd redan då man kom fram till vaken, säger Ahlberg.

dykningsövning
Rickard Ahlberg och Tomi Forsblom i hydrokoptern utanför Emsalö. dykningsövning Bild: Yle/Robin Halttunen is

Sedan i våras har sjöbevakarnas nya station legat intill Emsalö bro. Det betyder att de bättre kan samarbeta med räddningsverket. Då deras station fanns ute på Glosholmen utanför Pellinge träffade de varandra mer sällan.

- Vi är mer i kontakt i den vanliga verksamheten, men det är också lättare att ordna gemensamma övningar, säger äldre sjöbevakare Simo Puhakka.

Han har kommit ner till stranden för att se på räddningsverkets övning.

Sjöbevakningen följer med räddningsverkets övningar från stranden
Äldre sjöbevakare Simo Puhakka pratar med brandmästare Mika Kynsijärvi. Sjöbevakningen följer med räddningsverkets övningar från stranden Bild: Yle/Hanna Othman Sjöbevakningen (Finland),simo puhakka

- Då någon är i sjönöd så larmas sjöbevakarna i första hand. Men om vi märker att det är nära till stranden så kan det vara förnuftigt att ge över uppdraget till räddningsverket som snabbt kan rycka ut, säger Puhakka.

Vintertid kan det dessutom hända att sjöbevakarnas båtar inte kan ta sig fram genom isen.

dykningsövning
Dykning övas i full mundering. dykningsövning Bild: Yle/Robin Halttunen is

Både manskapet ombord på hydrokoptern och dykarna hinner öva, innan det kommer in ett larm om en bilolycka och alla rusar i väg.

Lärde ni er någonting nytt idag?

- Exempelvis i dag lärde jag mig att jag inte ska sprätta vatten i ansiktet på personen jag ska rädda då jag hoppar i vattnet från båten. Och nästa gång vi övar ska vi testa om det är lättare att få offret upp i båten om jag stannar kvar i vattnet och skuffar, än att vi försöker dra upp honom i båten, säger Rickard Ahlberg.

Räddningsverket i östra nyland övnings dyker under ytan på vintern
En dykare på bryggan, en i vattnet. I Finlands grumliga vatten behövs ett rep för att hitta tillbaka till ytan - speciellt om hålet i isen är litet. Räddningsverket i östra nyland övnings dyker under ytan på vintern Bild: Yle / Hanna Othman Under ytan,is

Om man råkar trilla i vaken och ser att hydrokoptern är på kommande, vad ska man då tänka på?

- Försök vifta med händerna eller håll upp en reflex eller liknande. Det är onödigt att skrika. Vi hör det inte eftersom hydrokoptern har så hårt ljud.

Läs också