Hoppa till huvudinnehåll

Raseborg vill ha mera information av ishallen innan utlovade pengar betalas

Raseborgs ishalls ismaskin.
Från ishallens sida understryker man att man till exempel är mycket energieffektiva och att användarna är nöjda med hallen. Raseborgs ishalls ismaskin. Bild: YLE/Bubi Asplund nedfrysning

Raseborgs stad har i sin budget för i år reserverat ett kapitaltillskott på 250 000 euro för ishallen. Utbetalningen är ändå belagd med villkor och stadsstyrelsen valde remittera utbetalningen av pengarna på sitt möte.

Stadsstyrelsens ordförande Anders Walls (SFP) säger att styrelsen ville ha mer preciserade kalkyler över bolagets ekonomi på lång sikt. Staden vill alltså veta att ishallen har tillräckliga driftsinkomster som täcker avskrivningar och amorteringar.

Walls säger ändå att kalkylerna för ishallen nu ser bättre ut än senast.

Dyra lån

Det var i december det stod klart att ishallen i Karis har problem med ekonomin och behöver ytterligare pengar av Raseborgs stad.

Från hallbolaget sade man att driften i hallen inte är problemet utan problemet är det stora lån man tvingades ta då bygget av hallen blev dyrare än beräknat.

Ishallen stod klar år 2012.

SFP-politikern Anders Walls.
Stadsstyrelseordföranden Anders Walls vill ha klarare kalkyler om ishallens långsiktiga ekonomi. SFP-politikern Anders Walls. Bild: Yle/Tove Virta Raseborg,anders walls

Raseborgs stad satte som villkor för utbetalning av stödet på 250 000 euro att man får in lika mycket pengar, 250 000 euro, från privat håll. Dessutom ska bolagets räntor för lånen omförhandlas så att räntemarginalen är högst en procent.

Dessutom skulle en trovärdig ekonomiplan som visar hur finanserna balanseras presenteras för stadsstyrelsen. Den planen är inte offentlig, men enligt stadsstyrelsen alltså inte ännu tillräcklig.

Hallbolaget lovar mera info

Till tidningen Västra Nyland säger ishallsbolagets styrelseordförande Jan Lindholm att det är Sparbanksstiftelsen i Karis-Pojo som kommer att skjuta till med den privata 250 000 euro som behövs för att stadens krav ska uppfyllas.

Han säger också i tidningen att då hallbolaget kan amortera sitt lån med totalt en halv miljon euro kommer också banken att sänka räntan och då kan normal amortering komma igång.

Jan Lindholm är styrelseordförande för Raseborgs ishalls Ab.
Jan Lindholm, ordförande för hallbolagets styrelse. Jan Lindholm är styrelseordförande för Raseborgs ishalls Ab. Bild: YLE/Bubi Asplund publik skrinning,Raseborg

Lindholm säger att styrelsen kommer få mera information om frågan till sitt möte om två veckor.

Hallbolaget har också bjudit in stadens beslutsfattare med familjer att med eller utan skridskor bekanta sig med ishallen fredagen den 27.1. Träffen ordnas samtidigt som det är en publik skrinningstur bekostad av Raseborgs stad.

Läs mera:

Raseborgs ishall har stora problem – staden tänker skjuta till pengar

Raseborgs stad planerar rädda ishallen i Karis med en ny stödsumma på 250 000 euro. Utan ett kapitaltillskott är det osannolikt att hallen kan fortsätta sin verksamhet, bedömer stadsstyrelseordföranden i Raseborg.

Läs också