Hoppa till huvudinnehåll

Risikko: Superpuman ska fortsätta rädda från Åbo dygnet runt

Patienter evakueras från charterbåt under sjöräddningsövning.
Patienter evakueras från charterbåt under sjöräddningsövning. Patienter evakueras från charterbåt under sjöräddningsövning. Bild: Yle/Jesper Alm. sjöräddning,superpuma,Hitis

De nattliga utryckningarna med gränsbevakningens räddningshelikoptrar ska fortsätta från Åbo. Det lovar inrikesminister Paula Risikko (Saml) på onsdagens besök i Åbo.

I samma andetag konstaterar hon att gränsbevakningshelikoptrarnas uppgift är att bevaka landets gränser, inte att sköta akuta sjuktransporter.

Oron har varit stor i hela landskapet, både bland skärgårdsbor och myndigheter, för att gränsbevakningen kommer att sluta rycka ut från Åbo nattetid med sina Superpuma-helikoptrar ifall vädret är dåligt. Då skulle helikoptrarna flyga från Helsingfors istället vilket skulle förlänga räddningsinsatsen betydligt.

Orsaken till att flygningar nattetid skulle upphöra är att gränsbevakningsväsendet är tvunget att spara pengar. Det är Finavia som sköter flygledningen i Åbo och gränsbevakningen betalar för den nattliga flygledningen till dem. Finavias taxa upplevs som mycket dyr.

Risikko bekräftar att förhandlingar mellan gränsbevakningen och Finavia pågår, också Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt och Egentliga Finlands landskapsförbund deltar i förhandlingarna.

- Jag vet att gränsbevakningen och Finavia förhandlar om priset på flygledningen. Till vilket pris kan vi bibehålla flygledningen nattetid? frågar sig Risikko.

Paula Risikko
Paula Risikko. Paula Risikko Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press Paula Risikko

Paula Risikko säger att gränsbevakningen självfallet ska fortsätta med sina sköta akuta räddningsuppdrag, men att hon förhåller sig kritisk till att det är gränsbevakningen som ska betala för de dyra utryckningarna då någon är akut sjuk.

- Det är klart att vi kommer att lösa kostnadsfrågan, säger Risikko. Vi har många invånare i skärgården och dessutom behöver man ju inte vara skärgårdsbo för att råka illa ut och behöva snabb hjälp i skärgården, säger Risikko. Ingen ska behöva oroa sig för den här saken. Jag tar inte ställning till vem som ska betala och hur kostnaderna ska fördelas, fortsätter Risikko. Inga beslut är fattade än och förhandlingarna förs i god anda, säger hon

Så de nattliga flygningarna till och från Åbo kommer att fortsätta?

- Helt säkert. Gränsbevakningen kommer att fortsätta sitt räddningsarbete som hittills. Våra helikoptrar kan ju lyfta i alla väder, då läkarhelikoptrarna inte kan flyga. Då måste man kunna ta till Superpumorna, slår Risikko fast.