Hoppa till huvudinnehåll

Sumpar Helsingfors bort Muminturismen?

Muminfamiljen vid gästhamnen i Nådendal
Borde Muminfamiljen stiga i land i Helsingfors? Många tycker det. (Bilden är under sjusovardagsfirande i Nådendal.) Muminfamiljen vid gästhamnen i Nådendal Bild: Yle/Simon Bergholm muminfamiljen

- Det skulle vara helt fantastiskt med en Mumin-temapark i Helsingfors! Jag skulle bli jätteglad om något sådant skulle bli verklighet, säger Laura Aalto som är utvecklingsdirektör vid Visit Helsinki.

Visit Helsinki är stadens marknadsföringsavdelning när det gäller turism.

Aalto konstaterar att många turister som kommer till Helsingfors är intresserade av just Mumin. Särskilt är turisterna från Japan riktiga fantaster. De frågar efter Mumin, de letar efter Mumin.

Hittar de då Mumin? Nog gör de det - till viss grad, tycker Aalto

Vi har som princip att inte ha någon reklam i våra parker. Sponsorering är okej, men firmans brand måste synas på ett stiligt sätt.― Tomas Palmgren, Helsingfors stads byggnadskontor

- Mumin syns bättre i gatubilden nu än för några år sedan. Det finns Mumincaféer, och flera kommersiella aktörer har sina Muminprodukter synliga i skyltfönstren vid Esplanaden.

Aalto tycker också att det är fint att Helsingfors stadsmuseum har en Tove Jansson-utställning på Helsingfors konstmuseum HAM och att museet arrangerar promenader i staden till platser som har varit viktiga för Tove Jansson.

På Skatudden finns också Tove Janssons park, som kanske i framtiden kommer att piffas upp för att på ett eller annat sätt visa konstnärinnans produktion.

Borgbackens berg- och dalbana
Skulle en Muminpark passa någonstans här.. Borgbackens berg- och dalbana Bild: Yle/ Karin Filén berg- och dalbana

- Ur turismens synvinkel måste jag säga att vi borde ha mera Mumin i Helsingfors, till exempel caféer och butiker. Mumin är känt över hela världen och turisterna är intresserade av det.

Och en nöjespark med Mumintema skulle vara en önskedröm.

- Ur turismens synvinkel skulle det vara jättebra om någon skulle investera i något sådant.

"Svenskarna kan det här"

Vad säger man på Moomin Characters då? Det är ju de som bestämmer var och hur Mumin får synas.

Vd Roleff Kråkström berättar att en temapark med Mumin i Helsingfors inte kan komma på fråga, eftersom näringsidkarna bakom Muminvärlden i Nådendal, Muminvärlden Ab, har exklusiva rättigheter för en sådan.

Här planerar Guggenheim konstmuseum
...eller kanske här? Här planerar Guggenheim konstmuseum Bild: Yle/Helena von Alfthan saluhallen i helsingfors

Ifall dessa skulle välja att grunda en temapark i Helsingfors skulle saken vara en annan, men några sådana planer finns enligt Kråkström inte.

- Vi tror också att det är bra att det bara finns ett sådant ställe. För att magin ska hålla är det bra att det inte finns flera likadana, konkurrerande koncept, tror Kråkström.

Till Mumindalen i Nådendal hittar årligen kring 200 000 besökare.

Ett annat koncept skulle däremot vara möjligt, menar han, ifall hugade finansiärer skulle dyka upp. Till exempel skulle man kunna tänka sig något i stil med Junibacken i Stockholm, där flera olika barnboksförfattares karaktärer samsas om utrymmet.

- Det skulle vi välkomna! Det vore väldigt skojigt, inte bara för Mumins del utan också för barnens, säger Kråkström.

Han tycker att vi borde ta en titt västerut för att se hur man där tänker på barnkultur.

Muminhuset i Muminvärlden med Lilla My, Muminmamman, Muminpappan, Mumintrollet och Snusmumriken på en bro vinkande åt oss.
Muminvärlden. Mellan Helsingfors och Nådendal är det 182 km. Muminhuset i Muminvärlden med Lilla My, Muminmamman, Muminpappan, Mumintrollet och Snusmumriken på en bro vinkande åt oss. Bild: Muumimaailma Oy Muminvärlden,mumindalen

- I Sverige har de en enastående speciell och levande barnkultur med fina attraktioner, och det tycker jag att vi i Finland skulle kunna arbeta mera på.

Mumin finns på Junibacken

Sagt och gjort; Vi tittar västerut, till nöjesparken Junibacken i Stockholm. I den finns attraktioner för barn och en teater, och temat är olika barnboksförfattares karaktärer. Junibacken ägs av ett svenskt bolag.

Björn Edlund som är vd för Junibacken berättar att de sedan Muminutställningen öppnade för cirka två år sedan har haft flera besökare från Finland än vanligt.

- Många av dem kommer primärt för Mumin, men är också glada över att få uppleva andra barnboksförfattare.

Tove Jansson
- Tove Jansson är tillsammans med Astrid Lindgren den största barnboksförfattaren vi har i Norden, tycker Junibackens vd Björn Edlund. Tove Jansson Bild: YLE arkivet

Det kan verka förvånande att Junibacken lyfter upp en finlandssvensk författare bland alla de svenska, men Edlund berättar att det ofta händer att de lyfter upp nordiska författare.

- Tove är tillsammans med Astrid den största barnförfattaren vi har i Norden, som jag ser det. För ett barn är hennes värld helt fantastisk. Den är mjuk men samtidigt spännande.

Har Edlund några råd att ge Helsingfors, då? Borde Mumin och Tove Janssons värld få mera plats hos oss?

- Jag tycker att man borde ha en permanent upplevelse av Mumins värld för barn i Helsingfors. Det tycker jag verkligen.

Och inte bara Helsingfors skulle må bra av Mumin, enligt Edlund.

- Tove har aldrig värjt sig för svåra frågor. Jag tycker att man skulle kunna ha muminutställningar i många europeiska huvudstäder just för att det skulle ge en möjlighet att diskutera svåra saker utgående från den här världen som är Mumins.

Bogomoloff vill ha Mumin på Borgbacken

- Det där låter bra. Jag tror att jag ska ta upp det på fullmäktiges strategiseminarium, säger stadsfullmäktigeledamot Harry Bogomoloff (Saml) när vi frågar honom vad han skulle tycka om en Mumin-relaterad nöjespark i Helsingfors.

Han tycker att Borgbacken skulle vara rätt plats för Mumin i Helsingfors.

- Först måste man förstås reda ut om det lönar sig. Man måste göra en undersökning för att ta reda på hur stort intresset är.

Guggenheimtomten lämplig plats?

Otso Kivekäs (De gröna) som sitter i stadsstyrelsen i Helsingfors tycker inte alls att en Muminsatsning låter som en dålig idé.

Eira stranden vintern 2016.
Havet, men var är pappan? Eira stranden vintern 2016. Bild: Yle/Mira Myllyniemi tro

- Men en annan fråga är om det ska vara staden eller privata aktörer som finansierar det hela. Ofta är det privata aktörer som gör det när det gäller nöjesparker och temaparker.

Han konstaterar att staden måste vara involverad i och med att det är Helsingfors som skulle erbjuda en plats.

- Tomten där vissa ville att Guggenheimmuseet skulle stå är för liten. Ja, om man inte bygger något i stil med Junibacken, så att allt är inomhus. Då skulle det kunna fungera, funderar Otso Kivekäs.

Reklam

Vad säger en landskapsarkitekt som jobbar för staden om det hela?

- Personligen tycker jag att det är en bra idé, för jag tycker jättemycket om Mumin. Men vi har som princip att inte ha någon reklam i våra parker. Sponsorering är okej, men firmans brand måste synas på ett stiligt sätt.

Det säger Tomas Palmgren, som jobbar som projektledare vid Helsingfors stads byggnadskontor. Moomin Characters håller i rättigheterna till Mumin och tjänar pengar på sitt varumärke.

Tomas Palmgren i Tove Janssons park.
Tomas Palmgren i Tove Janssons park på Skatudden. Tomas Palmgren i Tove Janssons park. Bild: YLE/ Carina Bruun tomas palmgren

- Det borde gå till så att en privat instans är villig att satsa på något slags temapark eller motsvarande, och att de också är villiga på att upprätthålla verksamheten. Då skulle inte stadens pengar gå till det.

Om en privat finansiär kommer och vill öppna en finländsk Junibacken på "Guggenheimtomten" på Södra kajen - vad säger staden månne då?

- Jag vet ju inte vad staden säger som helhet, men det är säkert något som man skulle kunna reda ut.