Hoppa till huvudinnehåll

Trump om skendränkning: Det fungerar absolut

Donald Trump i profil talar till publik.
Donald Trump i profil talar till publik. Bild: EPA/Chip Somodevilla / POOL Donald Trump

USA:s president Donald Trump vill sätta hårt mot hårt när det gäller bekämpningen av terrorism, och antyder att han är öppen för att återinföra tortyr som förhörsmetod.

I en intervju för ABC News säger Trump att han hört av högt uppsatta individer att tortyr fungerar, något som militärexperter har avvisat.

Trump hänvisar till terrororganisationen IS avrättningar som filmats och lagts upp på internet, och konstaterar att USA inte ”får göra någonting”. Han vill sätta hårt mot hårt, eller ”fight fire with fire”, som han uttrycker det.

- Vi spelar inte på lika villkor. Jag vill göra allt som är tillåtet inom ramarna för lagen. Men tycker jag att det fungerar? Det fungerar absolut, sade Trump i intervjun.

Han sade ändå att han kommer att lyssna på vad hans ministrar har att säga om saken.

Underrättelsetjänsten CIA:s chef Mike Pompeo har tidigare sagt att han inte går med på att återinföra tortyr. Senare meddelade han att han kunde tänka sig att godkänna skendränkning och andra förstärkta förhörsmetoder under särskilda förhållanden.

Skendränkning som förhörsmetod förbjöds i USA år 2009.

Vill begränsa USA:s roll i FN

Samtidigt rapporterar tidningen New York Times att Trumps administration vill begränsa USA:s roll i FN och andra internationella organisationer. Tidningen hänvisar till anonyma tjänstemän.

Samma källor uppger att man också vill skära ner eller helt dra tillbaka finansiering från sådana FN-organ och andra internationella organ som uppfyller vissa kriterier. De kriterierna gäller organisationer som ger medlemskap åt Palestinska myndigheten, som stöder abort eller som ”kontrolleras eller influeras av stater som sponsrar terrorism”.

Allt som allt vill administrationen skära ner 40 procent av finansieringen till internationella organisationer.

Läs också