Hoppa till huvudinnehåll

Vasa får kalla handen - staten föreslår flera orter för Tesla

En skiss av hur Teslas gigafactory kunde se ut om den byggs i Vasa
En skiss av hur Teslas gigafactory kunde se ut om den byggs i Vasa. En skiss av hur Teslas gigafactory kunde se ut om den byggs i Vasa Bild: Vasa stad tesla gigafactory vasa

Flera orter kan komma i fråga då staten ska försöka locka Tesla att bygga sin europeiska gigafactory i Finland. Arbets- och näringsministeriet säger att helheten avgör.

Vasa stad har redan under en dryg månads tid arbetat på projektet att locka Tesla till Österbotten. Statens exportfrämjande organisation Finpro har också gjort en utredning och det var allmänt väntat att man i den utredningen skulle föreslå en ort där fabriken kunde etableras.

Men på arbets- och näringsminsteriet säger understatssekretare Petri Peltonen nu att man inte kommer att föreslå en specifik placeringsort. I stället tänker man föreslå flera placeringsorter för Tesla.

Vilka de här orterna är tänker ministeriet inte berätta offentligt.

- Utgångspunkten är hela Finland, säger Petri Peltonen.

- I det här paketet ingår också det statliga stöd som Tesla kan komma att kräva för att ta ett etableringsbeslut, säger Peltonen.

I Vasa ordnades för en vecka sedan ett kick-off-seminarium kring den kommande ansökan till Tesla. Planen är att inom kort ta kontakt med Tesla för ett första möte.

Strand: Vi slår inte på bromsen

Stadsdirektör Tomas Häyry som leder arbetet med att få gigafactory-etableringen till Vasa vill inte kommentera saken, men fullmäktiges ordförande, riksdagsledamot Joakim Strand (SFP) säger att man inte kommer att slå på bromsen nu.

- Jag har inte ens sett den där utredningen så den kommenterar jag inte. Vi väntar på deras utredning men jobbar för egen del full fart framåt.

Är du orolig för att staten med det här agerandet sätter käppar i hjulet i Vasas projekt?

- Ett litet land som Finland borde inte ha råd att förstöra en sån här chans. Det borde vara hela landets angelägenhet att med Vasa i spetsen se till att skapa de bästa förutsättningarna för att få en batterifabrik hit. Vi kör för fullt, säger Strand.

Texten uppdaterad med Joakim Strands kommentarer kl. 16.50