Hoppa till huvudinnehåll

Digiträning: Använd e-postens adressfält rätt

Pekplatta, tangentbord och hörlurar.
Pekplatta, tangentbord och hörlurar. Bild: Yle/Tapio Kantele Digitreenit,digiträning

De vanligaste e-postsystemen erbjuder tre olika adressfält: mottagare (To), kopia (Cc) och hemlig kopia (Bcc). Alla mottagare i de olika fälten får samma meddelande. Det är ändå inte egalt i vilket fält man skriver in e-postadressen.

- I mottagarfältet (To) skriver man in den primära mottagarens eller mottagarnas e-postadresser. Alla som får meddelandet ser adresserna i detta fält.
- I kopia-fältet (Cc) skrivs adresserna till de man vill ge meddelandet till känna. Enligt allmän e-postetikett kräver ett meddelande ingen åtgärd av mottagaren.
- De mottagare som lagts till i fältet för ”hemlig kopia” (Bcc) syns inte för mottagarna i de andra fälten.
De mottagare som skrivits in i mottagare- och kopia-fälten är synliga även för alla andra mottagare i dessa fält.

Dölj mottagarna för varandra

Fältet för hemlig kopia fungerar på ett annat sätt: om mottagarna är flera, kan de inte se varandras adresser. Du kan alltså använda fältet för hemlig kopia till exempel när du ska skicka inbjudan till en anställningsintervju åt flera personer, och du inte vill att de ska känna till varandras namn.

E-postadressen är definierad som en unik personuppgift, så man ska inte dela ut andras adresser utan tillstånd.

Det samma gäller för exemplet i digitestet: om du vill bjuda en gäst till en födelsedagsfest och vill att det ska bli en överraskning för de andra, skriver du in namnet i fältet för hemlig kopia.

Det går bra att använda fältet för hemlig kopia också när mottagarna är många. I vissa e-postsystem är man tvungen att skrolla förbi en lång lista av mottagare innan man kommer åt att läsa själva meddelandet.

Skärmdump från Hotmail. De andra mottagarna ser inte Helenas e-postadress.
Skärmdump från Hotmail. De andra mottagarna ser inte Helenas e-postadress. Skärmdump från Hotmail. De andra mottagarna ser inte Helenas e-postadress. Digitreenit,digiträning

Kom ihåg datasäkerheten!

Också de som skickar skräppost använder sig av fältet för hemlig kopia. Därför markerar skräppostfilter lätt meddelanden i fältet för hemlig kopia som skräppost.

Då man sänder e-post är det bra att minnas datasäkerheten: kan det vara till skada om mottagarna kan se varandras e-post? Är det ok för alla mottagare att deras adresser är synliga? E-postadressen är definierad som en unik personuppgift, så man ska inte dela ut andras adresser runt omkring.

Ursprungsartikeln är skriven på finska av Raili Löyttyniemi på Yle Oppiminen.

Vetamix

 • Eino Leino var en mammas pojke, kvinnotjusare och poet

  Poeten Eino Leino gungade i gudarnas gunga.

  I Esplanadparken i Helsingfors står poeten Eino Leino staty i sin slängkappa. Hans dikter handlar ofta om hur vackert och kort livet är. Själv blev han 47 år. Hans födelsedag, den sjätte juli, firas i vårt land som Diktens och sommarens dag.

 • Allemansrätten - våra rättigheter och skyldigheter i naturen

  I Finland har vi en synnerligen omfattande allemansrätt.

  I Finland har vi en synnerligen omfattande allemansrätt. Den tillåter oss att röra oss fritt i naturen, plocka svamp och bär, tälta och meta. Allemansrätten berör i princip alla människor som bor eller vistas här. Vet du vilka dina rättigheter och skyldigheter är?

 • Ätbara blommor: vilda och odlade

  Artikel om vilda blommor som kan ätas.

  Ätbara eller ätliga blommor och växter finns det gott om i våra skogar, trädgårdar och på gårdarna. Här listar vi de flesta som kan odlas eller köpas av t ex grönsakshandlare eller som växer vilt i naturen. Följ recepten för goda rätter och god smaksättning.

Nyligen publicerat - Vetamix