Hoppa till huvudinnehåll

Digiträning: Så här tar du en skärmdump från din apparats display

Pekplatta, tangentbord och hörlurar.
Pekplatta, tangentbord och hörlurar. Bild: Yle/Tapio Kantele Digitreenit,digiträning

Skärmdump (screenshot) är en snabb och behändig funktion så väl på datorn som på tabletten eller mobilen. Funktionen sparar det du ser i rutan precis så som det syns.

Om du vill spara information från någon given webbsida, till exempel en tidtabell eller en adress, är det lättaste sättet att ta en skärmdump på sidan. Det kan du göra antingen med dator, mobil eller med tablett.

Skärmdump med dator

Om du har en Windows-apparat med operativsystemet Windows 7 och du vill ta en skärmdump på displayen, är det enda du behöver göra att trycka på tangentbordets PrntScrn-tangent. Även om det inte syns något meddelande på displayen, sparas skärmdumpen i urklipp (clipboard). Du får fram den genom att använda paste-funktionen (Ctrl+V)

Om du använder dig av Windows 8 eller Windows 10, tar du en skärmdump genom att använda tangentkombinationen. Win + PrntScrn Skärmdumpen sparas automatiskt i foldern Screenshots/Skärmdumpar som hittas under foldern Pictures/Bilder.

Om du vill ha en skärmdump endast på ett aktivt fönster, använd då tangentkombinationen Alt + PrntScrn

I Windows 8 och Windows 10 sparas skärmdumparna automatiskt i en egen mapp.
I operativsystemen Windows 8 och Windows 10 sparas en skärmdump automatiskt i en egen mapp. I Windows 8 och Windows 10 sparas skärmdumparna automatiskt i en egen mapp. Digitreenit,Microsoft Windows,filer,Windows 8

I Windows-apparater finns automatiskt ett behändigt skärmdumpsprogram, Snipping Tool/ klippverktyg, med vars hjälp du kan ta en skärmdump på en viss del av datorns display. Lättast hittar du programmet genom att använda Windows sökfunktionen.

Med hjälp av Snipping Tool-verktyget kan du ta en dump på hela rutan eller välja bara ett visst parti av datorns display. Oftast är det smart att själv avgränsa bilden, så att till exempel övre och nedre balken på displayen inte kommer med.

När du har tagit en skärmdump kan du spara den i din apparat eller kopiera den direkt från Snipping Tool till exempelvis e-posten eller till något annat program (t.ex. Facebook).


På en MacOS-apparat tar du en skärmdump på hela rutan med hjälp av kommandot cmd ⌘ + Shift + 3. Om du vill ha bara någon del av rutan använder du dig av cmd ⌘ + Shift + 4

Efter att du tryckt ned tangenterna ändras kursorn till ett kryss, med vars hjälp du kan måla den del av displayen som du vill använda och spara den som en bild. Skärmdumpen du tagit med en Mac-dator sparas automatiskt på desktopen som en png-bildfil.

På en MacOS-apparat kan du ta en skärmdump på en viss del av rutan med hjälp av kommandot cmd ⌘ + Shift + 4.

Skärmdump med telefon

På telefon är en skärmdump ett behändigt sätt att spara information från till exempel en chat-diskussion du haft med en vän. Det är bra att minnas att alla meddelanden som har skickats går att spara som en skärmdump.

På en iPhone tar du en skärmdump genom att samtidigt trycka kort på hemknappen och avstängningsknappen. När du släpper upp, blixtrar det till på displayen och bilden är tagen. Bilden sparas automatiskt i telefonens kamera.

På en Android-telefon tar du en skärmdump genom att samtidigt trycka på hemknappen och volymknappen eller avstängningsknappen, beroende på modell. Du trycker samtidigt på båda en stund och ner du släpper upp blixtrar det till på displayen och bilden sparas i kameran.

Snapchat fungerar lite annorlunda. Om du tar en skärmdump på en chat (som kan vara en bild eller en video), får avsändaren av snapen ett meddelande att du gjort det.

Skärmdump 2.0: Videoskärmdump

När det blivit rutin att ta skärmdumpar, kan du lära dig att ta videoskärmdumpar.

Videoskärmdumpar av displayen på en dator kan användas till att göra till exempel spelvideon eller pedagogiska videon.

För Windows-användaren finns det åtskilliga program med vilka du kan göra skärminspelningar, till exempel Screencast O Matic, Icecream Screen Recorder eller Camtasia.

Med hjälp av gratisversioner av programmen kan du pröva på att göra t.ex. spelvideon. Visserligen kan man använda dem bara en viss tid och de saknar en del egenskaper.

På en Mac-dator kan du göra skärminspelningar med hjälp av Macs eget QuickTime Player-program. I programmet väljer du Ny inspelning/Record the Screen.

Med hjälp av programmet kan du också spara händelser på andra Apple-apparaters (iPhone, iPad eller iPadtouch) displayer, om du kopplar dem till din dator.

Artikeln är ursprungligen skriven av Sari Veikkolainen på Yle Oppiminen.

 • Putin kan få finländska företag att våga mer i Ryssland

  Södra Savolax handelskammare ser mycket positivt på besöket.

  Rysslands presidents Vladimir Putins besök i Finland på torsdagen kan få finländska företag att i större grad igen våga investera och idka handel med Ryssland. Det tror Södra Savolax handelskammare.

 • ÅUCS försvarar sig mot kritiken

  Svensk blivande mamma fick inte vård på svenska.

  ÅUCS tar emot prematurer och riskförlossningar från neonatalavdelningen på Akademiska sjukhuset i sommar. Orsaken är att det är personalbrist och platsbrist på alla avdelningar i Uppsala. Men alla är inte nöjda över arrangemangen.

 • Tröskeln hög för unga att börja med jakt

  Det svåra provet för jaktkortet är en orsak.

  Borgå har flera aktiva jaktföreningar och jaktlag, och ett flertal av medlemmarna är unga. Det svåra jaktkortet och missförstånd om hobbyn gör ändå att många inte börjar.

Läs också

 • Eivor Andersson: Om man inte vågar står man still

  Eivor Andersson sommarpratar om företagsledning och vägval.

  Eivor Andersson sommarpratar om företagsledning och vägval. Hon har varit vd i många stora svenska företag, som TUI, Ving och Coop. I sitt sommarprat berättar hon om ledarskap, företagskultur och hur det kan blåsa på toppen.

Vetamix

 • Allemansrätten - våra rättigheter och skyldigheter i naturen

  I Finland har vi en synnerligen omfattande allemansrätt.

  I Finland har vi en synnerligen omfattande allemansrätt. Den tillåter oss att röra oss fritt i naturen, plocka svamp och bär, tälta och meta. Allemansrätten berör i princip alla människor som bor eller vistas här. Vet du vilka dina rättigheter och skyldigheter är?

 • Blåbärsblomman ser ut som en lampa

  Blomman är mycket frostkänslig.

  Blåbäret blommar i maj-juni och är då ytterst ömtåligt. En enda frostnatt kan leda till att hela blåbärsskörden går förlorad. En av blåbärets huvudpollinerare är den ljusa jordhumlan. Blåbäret, Vaccinium myrtillus, fäller sina blad till vintern i motsats till lingonet som är vintergrönt. Blåbäret växer i hela Finland. 23 % av skogarna i vårt land är av blåbärstyp.

 • Fem myter om myggan

  Hjälper vitlök och öl mot myggor?

  Försommarens myggbett är värre än senare myggbett - sant eller falskt? Fem påståenden om myggbett.

 • Snoken kan spela död

  Den lägger sig på rygg med tungan hängande ur munnen.

  Snoken går i dvala redan i början av oktober. Den övervintrar på frostfritt djup i håligheter och gångar i marken. Snokarna vaknar ur dvalan i början av maj - de första kan ringla sig ut redan i april. Snoken är skyggare än huggormen och är ofarlig för människan eftersom den saknar giftänder.

 • Huggormens blick är stickande

  Huggormens pupill är vertikal, snokens är rund.

  Under vintern går huggormarna i dvala i håligheter t.ex. under rötter, men också i stenrösen eller rishögar. Huggormarna uppsöker nästan alltid samma övervintringsplatser år efter år. I mars-april brukar huggormarna vakna ur vinterdvalan. Hanarna vaknar före honorna.

 • Digiträning: Använd e-postens adressfält rätt

  Tänk på datasäkerheten när du skriver e-post.

  Då man sänder e-post är det bra att minnas datasäkerheten: kan det vara till skada om mottagarna kan se varandras e-post? Är det ok för alla mottagare att deras adresser är synliga?

 • Digiträning: Så här frigör du minne på din telefon

  Så här frigör du minne på din telefon.

  När du köper telefonen kan det verka som att den har ett enormt minne. Men efter att du laddat ned ett antal appar är minnet redan betydligt fullare. I den här artikeln får du tips på hur du kan frigöra lagringsutrymme på din mobilapparat.

 • Digiträning: Spåra din försvunna apparat

  Tips för hur du kan spåra din försvunna telefon eller iPad.

  Glömde du telefonen på jobbet eller trillade den kanske ur fickan i bussen på väg hem? Eller misstänker du att den kan ha blivit stulen? Du kan förhindra att någon annan kan använda din försvunna apparat genom att ta kontakt med operatören per telefon eller via deras hemsida på nätet.

 • Digiträning: Ladda kartor till din telefon offline

  Det är värt att göra i förväg, med god uppkoppling.

  Om du ska åka till en plats där internet är långsamt, mobildata är dyrt eller du inte kan koppla upp dig alls, kan du spara ett område från Google Maps på telefonen eller surfplattan och använda det offline.

 • Digiträning: Hitta bilder du får använda fritt

  Det kryllar av bilder på nätet, men vilka får du använda?

  Det finns massor med bilder på nätet som du med vissa restriktioner kan använda. När du känner till principerna kan du använda bilder som upphovsmannen har definierat som fria att använda.

 • Digiträning: Säg hej med en emoji!

  Lär dig att ta i bruk emojier.

  Får du underliga meddelanden från din kompis? Det här kan bero på att din mobil saknar ett tangentbord som stöder emojier. I den här digiträningen lär du dig att installera emoji-tangentbordet.

 • Digiträning: Instagram - fokusera på bilderna

  Så här fungerar Instagram.

  Instagram är ett socialt medium som växer i snabb takt. I fjol växte Instagrams användning med 10 procent. I den här digiträningen får du veta hur du skapar ett konto på Instagram och kommer igång.

 • Digiträning: Uppdatera din webbläsare för datasekretessens skull

  Så här uppdaterar du din webbläsare.

  För att skydda din dator är det viktigt att du regelbundet uppdaterar alla de program som har installerats i datorn. Lättast uppdaterar du programmen genom att använda automatiska uppdateringsfunktioner. Datorn smittas i allmänhet av ett skadligt program genom ett icke-uppdaterat webbläsartillägg.

 • Gnomens guide till fysiken

  Gnomen söker svar på fysikens lagar.

  I serien Gnomens guide till fysiken vandrar gnomen omkring I trollkarlens stora hus och söker svar på fysikens lagar. Kan svaren hittas hos trollkarlen, hos forskaren, hos astronauten i rymden eller i programmet Fysiksport på den gamla teven i städskrubben?

 • Planeterna i vårt solsystem

  Det finns åtta planeter i vårt solsystem

  Det finns åtta planeter i vårt solsystem: Merkurius, Venus, Tellus, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus och Neptunus. Planeterna kretsar runt solen som är den stjärna som ligger närmast oss.

 • En bildhälsning från solsystemet

  Häftiga bilder från Cassini- och Junosondens vårsäsong.

  Solsystemets "mästerfotografer", rymdsonderna Cassini-Huygens och Juno har varit flitiga den gångna vårsäsongen. Här är ett urval från deras bildkonst under de gångna månaderna.

 • Snart är fusionsenergin här – eller?

  När ska energiproduktionens heliga graal bli verklighet?

  Fusionsenergin skulle i princip lösa alla våra energiproblem: ren, immun mot Tjernobyl-typens olyckor och med bränsle som aldrig tar slut. Häromdagen togs ännu ett steg mot det målet i England. Men ännu är det långt kvar att gå innan vi är där.

 • Edith Södergran - en poet före sin tid

  Edith Södergran var en av sitt sekels stora poeter.

  Edith Södergran ses som en av Nordens största poeter. Hennes nyskapande dikter och deras för tiden ovanliga innehåll och fria form gjorde att man inte riktigt förstod henne medan hon levde. I dag har hon påverkat flera generationer av författare.

 • Eino Leino var en mammas pojke, kvinnotjusare och poet

  Poeten Eino Leino gungade i gudarnas gunga.

  I Esplanadparken i Helsingfors står poeten Eino Leino staty i sin slängkappa. Hans dikter handlar ofta om hur vackert och kort livet är. Själv blev han 47 år. Hans födelsedag, den sjätte juli, firas i vårt land som Diktens och sommarens dag.

 • Grymt härligt i Norden

  Här kan du se alla avsnitt av serien Grymt härligt i Norden.

  Professor Stranglövs assistent Grisen har ätit upp bilderna till bibliotekets mest dyrbara bok. Nu måste Grisen resa runt i Norden och ta nya bilder så att Stranglöv skall kunna återlämna boken till biblioteket.

 • "Grisens resa i Finland" visar historiska platser

  12 avsnitt med "Grisen" som reser runt i Finland.

  Den bekanta grisen från serien "Grymt härligt i Norden" reser i den här serien runt i Finland och bekantar sig med olika historiska platser. Serien är lämplig för lågstadieklasser.

 • Kom med i Yle Nyhetsskolan

  Nu kan man anmäla sig till våren 2017!

  Vill ni göra egna nyheter och nå ut till en stor publik? Gå då med i Svenska Yles projekt i mediefostran, Yle Nyhetsskolan. Där får man chansen att bli ung nyhetsreporter och lära sig mer om till exempel källkritik, rubriksättning och intervjuteknik.

 • Essä: Den farliga stolta antirasismen

  En text om vit yttrandefrihet som ett hot mot icke-vita.

  Det största problemet med rasism är den tysta vita majoriteten. Ungefär så hävdar författaren James Baldwin, en av postkolonialismens mest ikoniska tänkare. Jag skulle hävda att en vit majoritet som består av stolta icke-rasister kan bli ett lika stort problem, skriver Adrian Perera.

 • Varför blir någon flykting?

  Över 40 000 människor blir flyktingar varje dag.

  Inte sedan andra världskriget har så många människor varit på flykt i världen. Det finns idag över 60 miljoner människor på flykt i världen. Hälften av dem är barn. Den här artikeln försöker åskådliggöra situationen just nu.

 • Språkkolumnen: Kan man roa sig med partiklar?

  Heter det sätt ner dig eller sätt dig ner?

  Man kan vara språkligt kreativ med små medel, men man måste ändå följa vissa regler. Språkvårdaren Minna Levälahti nördar in sig på uttryck som sätta ner, sätta ner sig och sätta sig ner.

 • Räven - ett anpassningsbart rovdjur

  Där det finns mat, finns ofta också rävar.

  Rävar kan man träffa på nästan överallt. De anpassar sig väl till olika miljöer och är inte särskilt kräsna med sin föda. Där det finns mat, finns ofta också rävar.

 • Björnen är Finlands nationaldjur

  Brunbjörnen är det farligaste rovdjuret i Finland.

  Björnen (Ursus arctos) är Finlands nationaldjur och Europas största rovdjur. Brunbjörnen är också det farligaste rovdjuret i Finland, men lyckligtvis är den skygg och undviker närkontakt med människor. Den stiliga och kraftiga brunbjörnen har genom tiderna fascinerat oss människor.

 • Kroppen, snoppen och snippan i en serie om puberteten

  Serien Pubertet är en avklädd resa i den växande kroppen.

  Hormonerna skapar förvirring och den egna kroppen kan kännas främmande och konstig. I "Newtons serie om puberteten" går programvärd Line Jansrud igenom vad som händer i kroppen under puberteten på ett lättfattligt, handgripligt och humoristiskt sätt.

Nyligen publicerat - Vetamix