Hoppa till huvudinnehåll

Digiträning: Så här frigör du minne på din telefon

Pekplatta, tangentbord och hörlurar.
Pekplatta, tangentbord och hörlurar. Bild: Yle/Tapio Kantele Digitreenit,digiträning

Inget minne är så stort att det inte skulle bli fullt till slut. När du köper telefonen kan det verka som att minnet är enormt, men efter att du laddat ned ett antal appar är minnet redan betydligt fullare. Här får du några tips på hur du kan frigöra lagringsutrymme på din mobil.

1. Första hjälpen: Töm cacheminne

Telefonens lagringsutrymme blir i värsta fall fullt enligt Murphys lag – just när du har världens situation på gång. Det snabbaste och lättaste sättet att få mera utrymme är att tömma telefonens cacheminne.

Webbläsaren sparar sidorna i cacheminne för att du ska komma åt den snabbare. I cacheminnet kan det till exempel finnas bilder och videon som du har tittat på via din webbläsare. Den här informationen kan du utan problem radera.

Android: Inställningar >lagring >cachelagrade data
Apple iOS: tömning av information från cacheminnet: Inställningar > Safari > Rensa historik och webbplatsdata.

Skärmdumpar från Android och iOS-mobiltelefoner.
Skärmdumpar från Android och iOS-mobiltelefoner. Digitreenit,lagringsutrymme

2. Flytta dina bilder

Vanligen fyller bilder och videon lagringsutrymmet. De går oftast att flytta genom att du kopplar in din telefon till datorn. Du kan också först flytta bilderna till en molntjänst (exempelvis Dropbox, Google Photos, OneDrive eller iCloud) och säkerhetskopiera dem därifrån till din egen dator eller till en extern hårdskiva.

3. Radera onödiga filer

Ljudboksapplikationer, musikspelare och podcast-program laddar vanligtvis automatiskt ner filen i telefonens minne. E-post appen kan också ladda ner varje e-post meddelande och eventuella medföljande bilagor till din telefon. WhatsApp och andra snabbmeddelandeapplikationer sparar vanligen utöver meddelandena också bilderna.

I Androidtelefoner kan du radera de här filerna direkt via appens inställningar. I iPhone går man i bland via de allmänna inställningarna.

4. Radera appar som du inte använder

Vi samlar ofta på oss massa appar som vi i ärlighetens namn aldrig använder. De blir efter ett tag liggande och samlar virtuellt damm och tar utrymme. En enkel grej att göra är att ta ett varv bland dina appar och helt enkelt radera dem du inte behöver.

Du kan radera onödiga appar via inställningarna. Om du har ett externt minneskort så kan du flytta en del av apparna dit. Telefonen visar de appar som tar mest utrymme först i listan över applikationer.

Android: Inställningar > Programhanterare
Apple iOS: Inställningar > Allmänt > Lagring och iCloud-användning > Hantera lagring > (Appen som ska raderas) > Radera app.

I iOS-apparater finns det också en genväg till snabbradering av appar: tryck med fingret en längre stund en vanligt på appens ikon. Då dyker det upp ett kryss på alla de ikoner som går att radera. Sedan är det bara att radera de appar man vill bli av med.

Så här raderar du appar från din iOS-mobiltelefon.
Så här raderar du appar från din iOS-mobiltelefon. Digitreenit,Skärmdump,digiträning

5. Förebygg "minnesförlust"

Att städa upp i minnet är som att föra en kamp mot virtuella väderkvarnar. Du kan minska på städdagarna genom att synkronisera din molntjänst så att den laddar alla bilder du tar till molnet. Synkronisering underlättar administreringen av lagringsutrymmet. När du installerar programmet både i din telefon och på din dator kommer du lättare åt filerna också från din dator.

De populäraste synkroniseringsapplikationerna är Dropbox, Google Drive och OneDrive. De här fungerar i de vanligaste telefonernas och datorernas operativsystem.

I Apples iOS-produkter finns iCloud färdigt installerad. Synkroniseringen frigör minne i telefonen men förvarar också filerna på ett mer säkert ställe än i telefonens minne.

Det är också bra att definiera musikspelare och podcast-applikationer och meddelandetjänster så att de inte i onödan laddar ner filer i telefonen.

Till exempel sparar WhatsApp-appen alla bilder som skickas till dig. Du kan ändra inställningen så här:

Android: WhatsApp > Inställningar > Data användning > Automatisk mediahämtning.
Apple i OS: WhatsApp >Inställningar >Chattar >Spara mottagna filer.

Artikeln är ursprungligen skriven på finska av Tapio Kantele på Yle Oppiminen.

Vetamix

 • Sju tips till dig som ska flytta hemifrån

  Hyresavtal, elavtal, försäkringar - är du borttappad?

  Har du absolut ingen koll på vad som ska fixas då man flyttar hemifrån? Du är inte ensam! Många unga överraskas av allt som måste göras.

 • Vårdagjämningen och den fläckfria solen

  Ljuset besegrar mörkret, men solens beteende väcker frågor.

  Vårdagjämningen inträffar i dag klockan 18:15 på eftermiddagen, den långa mörka vintern ligger alltså officiellt bakom oss. Men vad är på gång med solen just nu? Vi har ett eller två år kvar till solfläcksminimum men solen är redan nu uppseendeväckande fläckfri - solskivan har varit blank i mer än hälften av det innevarande året.

 • Forskare: Digitala läromedel kan ha negativa effekter på lärandet

  Digitala hjälpmedel kan vara nyttiga, men används ofta fel.

  Det finns digitala läromedel som håller hög kvalitet, men det är många som inte alls har någon effekt eller till och med har negativ effekt, säger Anita Gulz, professor i kognitionsvetenskap vid Lunds och Linköpings universitet.

Nyligen publicerat - Vetamix