Hoppa till huvudinnehåll

Digiträning: Spåra din försvunna apparat

Pekplatta, tangentbord och hörlurar.
Pekplatta, tangentbord och hörlurar. Bild: Yle/Tapio Kantele Digitreenit,digiträning

Glömde du telefonen på jobbet eller trillade den kanske ur fickan i bussen på väg hem? Eller misstänker du att den kan ha blivit stulen? Det är nervöst när du inte kan hitta din enhet. Men var lugn – det finns hjälp att få.

Du kan förhindra att någon annan kan använda din försvunna apparat genom att ta kontakt med operatören per telefon eller via deras hemsida på nätet. Du kan också lokalisera den försvunna apparaten via en dator eller en annan telefon.

Android-telefon

En Android-telefon kan du lokalisera på den här sidan

Du loggar in på ditt eget Google-konto och ser var telefonen finns på en karta. För att lokaliseringen skall fungera krävs det att du har din telefons lokaliseringstjänst påkopplad. Lokaliseringstjänsten kopplar du på i telefonens inställningar.

Om lokaliseringstjänsten inte är påkopplad men du vet att din telefon finns någonstans i närheten så kan du helt enkelt ringa till den. Den alarmerar också om den skulle vara på ljudlöst.

På den här sidan kan du låsa (Lås/Lock) din telefon med omedelbar verkan genom att ge den ett nytt lösenord.

Om du misstänker att din telefon har hämnat i fel händer kan du tömma telefonens minne med kommandot ERASE.

iPhone-telefon

Om du tappar bort din iPhone, iPad eller iPod touch eller tror att den är stulen kan du kanske hitta den med hjälp av de här stegen och skydda dina data.

En iPhone kan du hitta på samma sätt genom att logga in på en dator, eller med en annan Apple-apparat, till den här adressen och välja Hitta min iPhone. Om enheten finns i närheten kan du låta den spela upp ett ljud så att du eller någon annan kan hitta den.

På kartan ser du var din telefon finns. Slå på Förlorat läge. I förlorat läge kan du fjärrlåsa din enhet med en lösenkod. Här kan du läsa mer om hur du ska göra.

Du kan också förhindra att någon annan kommer åt data på din borttappade enhet genom att fjärradera den. När du raderar din enhet kommer all information (inklusive kreditkort eller betalkort i Apple Pay) raderas från enheten och det går inte längre att hitta den med hjälp av Hitta min iPhone.

Om du använder Familjedelning kan alla familjemedlemmar hjälpa till att hitta varandras saknade enheter. Det är bara att låta en familjemedlem logga in på iCloud med deras Apple-ID, så kan du hitta alla enheter som är kopplade till Familjedelningskontot.

Windows-telefon

Hitta min telefon kan hjälpa dig, oavsett om du verkligen har tappat bort telefonen eller om den bara hamnat mellan dynorna i soffan. Med den här tjänsten kan du ringa upp, låsa, radera din Windows Phone eller visa den på en karta.

Första gången du använder Hitta min telefon ska du se till att du redan har loggat in på telefonen med ditt Microsoft-konto.

Artikeln är ursprungligen skriven på finska av redaktör Raili Löyttyniemi.

  • Kimitoön har fått ett nytt ungdomsparlament

    Simola efterträder Peppi Wilson som ordförande.

    Kimitoön har fått ett nytt ungdomsparlament med Richard Simola som ordförande. Parlamentet för åren 2017-18 utnämndes av kommunstyrelsen i måndags.

  • Båten Riku sjönk i Hammars i Borgå

    Orsakerna till att båten sjönk är oklara.

    Arbetsbåten Riku sjönk vid Hammars varv natten till tisdagen. Räddningsverket ryckte ut och lade ut oljebommar kring båten.

  • Norska domen: Ingen finländare kan utmana Björgen i OS

    "Bara svenskor och Jessica Diggins som kommer nära."

    Trots att Therese Johaug är avstängd då vinterspelen i PyeonChang går av stapeln förväntar sig norrmännen en fullträff i skidspåren. Marit Björgen kommer att vinna allt, och utmanas bara av ett fåtal åkare, anser den norska landslagstränaren.

  • Arbetslösheten minskar i Egentliga Finland

    Arbetslösheten i hela landet minskade med 16 procent.

    Vid Egentliga Finlands arbets- och näringsbyrå fanns i slutet av augusti 24 400 arbetslösa arbetssökande. Jämfört med året innan minskade antalet arbetslösa med 18 procent, vilket motsvarar 5 200 personer.

Läs också

Vetamix

Nyligen publicerat - Vetamix