Hoppa till huvudinnehåll

Eländig isvinter i år

Isläget vid Vallgrund i Korsholm.
Isläget vid Vallgrund i Korsholm. Isläget vid Vallgrund i Korsholm. Bild: Yle/Malin Hulkki strand

Isläget är minst sagt varierande just nu. Sjöbevakarna vid Vallgrunds sjöbevakningsstation mäter regelbundet isens tjocklek på flera ställen i skärgården. Senast gjorde man en mätning för en vecka sedan berättar sjöbevakare Mikael Nordlund.

- I inre skärgården ligger det i stort mellan 20 och 30 cm, strömställena är öppna och längre ut avtar tjockleken, och det blir öppet vatten småningom, säger Nordlund.

Under den gångna veckan har isarna blivit sämre. Då temperaturerna håller sig mest ovanför plussträcket och dessutom kombineras med stundtals hårda vindar och regn nöts isen ytterligare.

Isvintern har överlag varit dålig, tycker Nodlund.

- De senaste fyra åren har det varit på ungefär samma vis. Vi får väl säga att det är nästan normalt. Vi får gå tillbaka till 2013 för en riktig isvinter.

Sjöbevakare Mikael Nordlund
Sjöbevakare Mikael Nordlund. Sjöbevakare Mikael Nordlund Bild: Yle/Malin Hulkki sjöbevakning,michael nordlund

Få utryckningar

Nordlund rekommenderar inte att man tar sig ut på isarna just nu. Det finns skäl att vara mycket försiktig.

- Vi har en dålig isvinter och plusgraderna tär på isen. Rätt utrustad och på rätt ställen kan man röra sig om man är försiktig.

Trots att isarna är dåliga den här vintern har det varit rätt lugnt för sjöbevakarna. En handfull uttryckningar har man haft hittills.

- Överlag har både is och snövintern varit dålig vilket har gjort att det inte har rört sig så jätte mycket folk på isen.

Och vädret ser ut att fortsätta milt också över månadsskiftet januari-februari. De tio följande dagarna har vi mest temperaturer på plussidan. Nordlund tror ändå att vi har is till april.

- Det blir ju inte plus 15 grader och solen värmer inte så mycket heller så nog ligger den kvar ganska länge. Men då solen börjar värma och strömmarna ökar så tar det på isen hastigt. Om man ser tillbaka på de senaste åren så brukar den sista isen smälta mellan första april och första maj.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten