Hoppa till huvudinnehåll

Förbundspennan: Vår styrka är rörelseglädje, samhörighet och gemensamma upplevelser

Monica Avellan, ordförande för Finlands Svenska Gymnastikförbund.
Monica Avellan leder Finlands Svenska Gymnastikförbund. Monica Avellan, ordförande för Finlands Svenska Gymnastikförbund. Bild: FSI Finlands Svenska Gymnastikförbund,gymnastik,monica avellan

Ordförandeklubban i Finlands Svenska Gymnastikförbund övergick till mig vid årsskiftet. Uppdraget är både spännande och inspirerande.

Jag har sysslat med gymnastik som motionär sedan studietiden. Då var det jazzbalettgruppen i Helsingfors Arbis som gällde. Sedan har det funnits både dansmotion, cirkelträning och annan träning i grupp i mitt schema, både i Jakobstad och de senaste åren i Pargas.

Min ledstjärna är ”Gymnastik behöver alla”. En del är begåvade gymnaster, och dem ska vi ge stöd och träningsmöjligheter som för dem framåt. Andra är glada motionärer, som vill sköta om sitt välmående. De ger bredden åt verksamheten, och möjliggör också spetssatsningarna.

Jag läser Ulrika Janssons senaste text i Förbundspennan och försöker föreställa mig hur världen, särskilt gymnastikvärlden ser ut om tio år. Vår avhållna Ulrika, Uka, berättar att hon i sin första intervju för Liv och Spänst, som nyvald styrelseordförande för FSG, hade talat om att arbeta för en ökad samhörighetskänsla. Nu finns den tanken införd bland FSG:s värderingar.

Tack till Ulrika Jansson för en stor gymnastikgärning som FSG:s ordförande!

Glenn Lindholm, enhetschef vid FSI, berör också samhörighet och idrott i en förbundspenna tidigare i år. Han hävdar att idrotten är förenande. ”Du får se annorlunda ut eller tala ett konstigt språk, om du sysslar med idrott”. Han för också fram att idrottskulturen är tolerant, trots de aktuella motsättningarna i det finska samhället just nu, inte minst de språkliga konflikterna.

Finland firar sitt 100-årsjubileum i år, med mottot ”Tillsammans”. Och just här tycker jag värderingar ur FSG:s rykande färska verksamhetshandbok sitter som hand i handske:
”Vår styrka är rörelseglädje, samhörighet och gemensamma upplevelser.”
”Vi arbetar för en fördomsfri och jämställd verksamhet.”

Det finns en hel del splittrande aktivitet i vårt samhälle just nu, aktivitet som syftar till att ställa dem som har olika språk eller olika nationalitet mot varandra. Men idrott och gymnastik förenar oss, och visar att vi är mera lika än olika då vi strävar mot samma mål, tillsammans.

Här i Pargas har vi sett vad man kan åstadkomma tillsammans för gymnastik och idrott. Genom att brett samarbete och med hjälp av stora frivilliginsatser har vi byggt om två tidigare industrihallar så att de i fortsättningen betjänar bollsport, idrott och gymnastik.

Vi har fått en ny fotbollshall och en idrottshall. Privatpersoner, företag och Pargas stad har deltagit i projektet, Pargas stad genom att köpa in gymnastikutrustning och redskap till idrottshallen.

Då jag tillsammans med stadsstyrelsen besökte PIF-Center före jul, träffade jag en pensionerad företagsledare som i arbetsoverall med målstänk på glasögonen berättade om sitt ”gubbdagis”. Han stortrivdes och gjorde flera gånger i veckan en insats i den blivande idrottshallen.

Talkoinsatserna kommer, när projektet är klart, att överstiga 5 000 timmar. Hatten av för alla talkojobbare! Dem finns det gott om inom all vår frivilligverksamhet.

Idrott och gymnastik förenar. Jag hoppas på en bättre samhällsutveckling på alla fronter under år 2017. Jag hoppas att vi genom vårt exempel inom gymnastik och idrott kan visa väg för ett samhälle där alla mår bättre, oberoende av språk, nationalitet och religion. Alla behöver gymnastik och idrott tillsammans!

Monica Avellan
Styrelseordförande för Finlands Svenska Gymnastikförbund r.f.