Hoppa till huvudinnehåll

Här är alternativen till hormonella preventivmedel

En rad olika preventivmedel. Både med hormoner och utan.
Diverse olika preventivmedel. P-piller, spermicider (som används i samband med pessaren), p-stav och p-ring, pessar, p-plåster och kopparspiral, kondomer. En rad olika preventivmedel. Både med hormoner och utan. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012 preventivmetoder,pessarer,kondomer,Spiral

Även om läkarna och vårdpersonalen gärna förespråkar de hormonella preventivmedlen så finns det gott om alternativ för den som vill sluta med hormonerna.

Kondom

Alla känner till den, många tycker illa om den, men kanske den har lite oförtjänt dåligt rykte? Det finns tusentals olika versioner, så om du inte hittat en som passar dig så är felet nog inte i själva produkten. Korta, långa, smala, breda, svarta, vita, greduliskära. Med smak, utan smak, med glidmedel, med bedövningsmedel och så vidare.

Fördel: lätt att få tag på, billig. Rätt använd skyddar den även mot könssjukdomar. Kan minska känseln hos användaren en aning, vilket kan hjälpa om du upplever att du kommer för fort.

Nackdel: Har dåligt rykte. Kan minska känseln en aning.

Fyra färgglada kondomer.
Kondomer finns i alla möjliga färger och former Fyra färgglada kondomer. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press kondomer,preventivmetoder,antikonception,BIRTH

Femidom

Kondomens nära, men relativt okända, släkting. Namnet syftar på att det är en kvinnokondom, men den går bra att använda även vid analsex, så det finns ingen orsak att endast förknippa den med kvinnor. Vissa kallar den därför för mottagarkondom. Den fungerar helt enkelt så att man lägger in den i slidan/analen och har den på plats där under samlaget.

Fördel: Inget som spänner åt runt kuken. Latexfri. Leder värme bättre än kondom och kan därför ge mera känsel. Rätt använd skyddar den även mot könssjukdomar.

Nackdel: Tillgänglig bara via nätet. Kostar mer än kondomen.

Femidom
Femidom

Kopparspiral

Ser ut som en hormonspiral, men har inga hormoner i sig. Läggs in i livmodertappen och avger där kopparjoner. Kopparbeläggningen gör så att varken spermierna eller äggen är funktionsdugliga.

Fördel: Man kan ha den inne i flera år och behöver därför inte bekymra sig över andra preventivmedel under tiden.

Nackdel: Kan öka på både menssmärtan och mängden mensblod, så har du kraftig blödning eller kraftiga smärtor från tidigare är detta kanske inte rätt val. Skyddar inte mot könssjukdomar.

preventivmedlet kopparspiral
Kopparspiralens kopparjoner gör spermierna trötta preventivmedlet kopparspiral kopparspiral

Pessar

Pessaren har länge varit i skymundan men börjar eventuellt vara på väg tillbaka. Det är en liten kupa gjord av silikon som man lägger över livmodertappen inne i slidan. Den hindrar därmed spermierna från att nå ett eventuellt ägg. Pessaren har inte varit så tillförlitlig och ska alltid användas tillsammans med spermiedödande gel. En ny, säkrare, modell börjar vinna mark.

Fördel: Återanvändbart och miljövänligt.

Nackdel: Svårt att veta med säkerhet om den ligger rätt. Svår att få tag på. Skyddar inte mot könssjukdomar.

Ett pessar i sin förpackning
Ett pessar i sin förpackning preventivmetoder,Mellangärde,preventivmedel

Natural cycles

För att bli gravid måste man ha haft ägglossning. När man har det stiger kroppstemperaturen en aning. Det finns appar och små p-datorer som håller koll på statistiken om du med en basaltermometer (som en febertermometer fast noggrannare) varje morgon mäter din temperatur under tungan och skriver in den i appen. Appen berättar för dig när du är fertil och måste använda kondom.

Fördel: Naturligt.

Nackdel: Kräver en regelbunden mens och ett regelbundet liv. Passar inte om du ofta dricker alkohol. Kräver självdisciplin. Skyddar inte mot könssjukdomar.

Här berättar Julie om hur hon använder sig av det här systemet.

Billingsmetoden

I samband med ägglossningen förändras slidsekretet en aning och blir lite fastare. Genom att hålla koll på dessa förändringar kan du föra bok över när du har ägglossning och när det alltså lönar sig att använda kondom/inte ha sex.

Fördel: Naturligt och kräver inga tillbehör.

Nackdel: Kräver att du satsar mycket tid och energi på att lära känna din egen kropp över flera månader. Skyddar inte mot könssjukdomar.

Här kan du se hela avsnittet om hormonfria preventivmedel: