Hoppa till huvudinnehåll

Lintilä: Bättre med bara en ort för Gigafactory

Mika Lintilä är en av Centerns skatteexperter.
Näringsminister Mika Lintilä (C) säger att ministeriet i första hand föreslår Vasa som ort för Teslas Gigafactory. Mika Lintilä är en av Centerns skatteexperter. Bild: @Petteri Paalasmaa/All Over Press mika lintilä

Arbets- och näringsministeriet går in för att Vasa är huvudorten då man försöker locka Tesla att etablera sig i Finland. Men i sydöstra Finland är man också på gång, och förundrar sig över ministeriets linje.

Svängarna kring Gigafactoryprojektet förundrar inte bara i Österbotten.

Näringsminister Mika Lintiläs (centern) uttalande på onsdagen att ministeriet backar upp Vasa i strävan att få Teslas Gigafactory väcker förvåning i sydöstra Finland.

Finpro uppmanade Kotka

Där har Kotka-Fredrikshamnsregionens utvecklingsbolag Cursor idag presenterat sina planer på att locka Teslas fabrik till Kotka.

- Finpro har bett oss utreda om Teslas batterifabrik kunde placeras i Kotka-området, säger Cursors försäljningsdirektör Harri Eela till Yle.

Det här går i linje med det som tidigare har rapporterats om Finpros aktivitet i frågan om Gigafactory. På onsdagskvällen gick ändå näringsminister Mika Lintilä ut med att ministeriet jobbar med Vasa som spjutspets i den här frågan.

Det här upprepade Lintilä på torsdagen då han besökte Jakobstad.

- Vi kommer att göra en nationell ansökan till Tesla, och i den ansökan är Vasa i främsta ledet, det är ministeriets linje i den här frågan säger Lintilä.

- Sedan är det en helt annan sak om någon enskild region vill göra en egen ansökan. Vi kan naturligtvis inte hindra dem i så fall, säger näringsministern.

Finpro och ministeriet på olika linje?

I Kotka är man helt seriösa med sin ansökan, men man vill ändå inte tävla med Vasa, säger Harri Eela på utvecklingsbolaget Cursor.

- Men vi vill veta varför ministeriet plötsligt ställde sig bakom Vasa. Tar man inte oss på allvar, frågar Harri Eela, som härnäst inväntar ytterligare direktiv från Finpro.

Här blir det också tydligt att näringsministern och statens exportfrämjande Finpro är på olika linjer. Från Finpro sade man så sent som i början av veckan att man kommer att föreslå flera orter, som tesla kan välja emellan. Näringsministern däremot anser att man ska gå in för Vasa.

- Med tanke på vilka vi tävlar med här - Tyskland, Nederländerna, Frankrike, Portugal och många fler, tycker jag att det skulle se underligt ut om vi bara föreslår Finland och så ska Tesla själva välja. Det är en bättre lösning att vi helhjärtat går in för en ort, säger Mika Lintilä.

Ministern uppmanar ändå alla att ha is i hatten. Ännu återstår en lång process.

- Här håller vi på att fälla en björn men björnen har inte ens synts till ännu, säger Lintilä.