Hoppa till huvudinnehåll

Nordisk mat förhindrar stroke

Så här ser traditionella havregryn från Strömsbergs kvarn se ut
Havgregrynsgröt minskar risken för stroke. Så här ser traditionella havregryn från Strömsbergs kvarn se ut Bild: Yle/Sune Bergström borgå

Den nordiska dieten kan också ha hälsofrämjande effekter. Normalt brukar man tala om medelhavsmatens hälsofrämjande effekter. Men också nordisk mat är hälsosam.

Enligt en färsk dansk undersökning minskar traditionella nordiska ingredienser risken för att drabbas av stroke, alltså hjärnblödning och hjärninfarkt.

Till den mat som är hälsosam hör fisk, havregrynsgröt, rotfrukter, kål samt äpple och päron. De som äter rikligt av den här maten har en cirka 15 procent lägre risk att insjukna i hjärninfarkt än sina jämnåriga som äter lite av sådan mat.

De danska forskarna följde med data från 55 000 danskar och deras hälsotillstånd och matvanor i 14 år. En nordisk diet kan rekommenderas för att förhindra hjärninfarkter, konstaterar de danska forskarna. De här forskningsrönen publicerades i medicintidskriften Stroke.

Läs också