Hoppa till huvudinnehåll

Pär Landor lämnar ÅU

Pär Landor står framför en skärm. Han tittar in i kameran med ena handen riktad mot skärmen.
Pär Landor tog över som chefredaktör för ÅU 2014 och avgår nu tre år senare. Pär Landor står framför en skärm. Han tittar in i kameran med ena handen riktad mot skärmen. Bild: Yle/Lotta Sundström Pär Landor,Åbo Underrättelser,åbo underrättelser

Åbo Underrättelsers chefredaktör Pär Landor lämnar tidningen i april. Det skriver ÅU på sin webbplats.

Enligt tidningen börjar Landor jobba för Åborederiet Alfons Håkans där han ska jobba med kommunikation och samhällskontakter.

Till Yle Åboland säger Landor att erbjudandet var för bra för att vara sant.

- Ett sådant erbjudande säger man inte nej till och jag kommer att jobba med både intern och extern kommunikation för rederiet, säger Landor.

Lämnar du ett sjunkande skepp?

- Det här skeppet har nog aldrig flutit så bra som det flyter nu och jag har på tre år med det här gänget fått upp upplagan och fart på det digitala. Naturligtvis så kommer säkert ÅU också att stå inför samma utmaningar inom 10-15 år som den övriga tidningsbranschen gör men att det skulle vara ett sjunkande skepp är nog helt fel.

Hur känns det att avgå som chefredaktör?

- Det känns konstigt, det är nog det rätta ordet att beskriva mina känslor just nu. Jag har jobbat länge i journalistbranschen i olika arbetsuppgifter och ändå jobbar jag nu på för fullt tills april och kanske jag först då inser att nu är det dags för byte. Tidningen har stora förändringar på gång och de ska förstås drivas framåt.

Känns det som om något blev ogjort?

- Det mesta är ogjort för som jag sade så kommer den här branschen att leva i enorma förändringar de kommande tio till femton åren och jag lovar att vi talar inte om tidningar om tre år utan endast om mediehus som ser mer eller mindre olika ut. Förändringen kommer att fortsätta och den kommer att hålla enormt många chefredaktörer och andra sysselsatta.

Ville du inte vara med i den här förändringen längre då du nu väljer att hoppa av till ett lättare arbete än att leda en finlandssvensk tidning?

- Om man tror att det är lättare att sköta kommunikationen för det största privatägda rederiet i Finland om man ser till flottans storlek så tror man nog fel. Jag tror att den utmaning som Joakim Håkans, vd för rederiet jag flyttar till, slängde i famnen på mig kommer att vara fem gånger så tuff som det här jobbet, det tror jag säkert.

Arbetet med att hitta en ny chefredaktör inleds omedelbart

Pär Landor efterträdde Åbo Underrättelsers långvariga chefredaktör Torbjörn Kevin vårvintern 2014.

En rekryteringsprocess för att hitta en ny chefredaktör inleds genast enligt Lasse Svens, styrelseordförande för Förlags AB Sydvästkusten som ger ut tidningen.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland