Hoppa till huvudinnehåll

Röda Korset om Trumps uttalanden om skendränkning: Oerhört oroväckande

En amerikansk flagga bakom taggtråd som omger fånglägret Guantanamo Bay
En amerikansk flagga bakom taggtråd som omger fånglägret Guantanamo Bay Bild: EPA/MIKE BROWN Guantanamo Bay detention camp,guantanamo

Internationella Röda Korset och Internationella Juristkommissionen (ICJ) har gemensamt tagit ställning till Donald Trumps uttalanden om skendränkning. Trump sade på onsdagen i en intervju för ABC News att skendräkning absolut fungerar.

- Att driva ett tillåtande av tortyr är oroväckande, vilken politikers mun det än kommer från, säger Röda Korsets kommunikationschef Ewan Watson enligt nyhetsbyrån Reuters.

Enligt Watson talar erfarenheter för det motsatta: tortyr fungerar verkligen inte, utan föder bara hat.

Också Amnesty och Human Rights Watch har kritiserat Trumps uttalande.

Internationella Juristkommissionen ICJ:s direktör Ian Seiderman är hårdare i sin kritik än Röda Korset. Enligt honom är tortyr som förekommit genom historien allvarliga brott som aldrig bör upprepas.

Fortsätter övervaka USA:s fångar

Röda Korset övervakar och rapporterar om fångar som amerikanska myndigheter har gripit i bland annat Afghanistan, Irak samt de som sitter fängslade i Guantánamo Bay. Det arbetet fortsätter, säger Ewan Watson.

Tortyr är förbjudet enligt lag i USA. Det är också förbjudet i internationell lag och åtgärder mot tortyr har avtalats om bland annat i FN:s tortyrkonvention.

Representanthusets talesman Paul Ryan har enligt Reuters i dag torsdag, bekräftat att tortyr är olagligt och att det inte borde legaliseras.

Läs också