Hoppa till huvudinnehåll

Vasa ger bygglov för Scandics hotell

En arkitektbild av hur det åtta våningar höga glashuset med tre hörn ska se ut som byggs intill Scandics hotell på Rostensgatan i Vasa.
Så här skulle tornhuset av glas se ut, sett från Bangatan. Tornhuset blir dubbelt så högt som Scandics huvudbyggnad, det orange huset i bakgrunden. En arkitektbild av hur det åtta våningar höga glashuset med tre hörn ska se ut som byggs intill Scandics hotell på Rostensgatan i Vasa. Bild: WasaPlan vasa

Airaksinen Capital har fått bygglov för att bygga ett åtta våningar högt tornhus intill hotellet Scandic på Rostensgatan i Vasa. Planen är att Scandic ska hyra in sig i fem av de åtta våningarna.

Huset byggs som ett glashus med tre hörn och ska stå på tomten som finns bakom posthuset mellan Bangatan och Rostensgatan. Helt enligt detaljplanen blir huset åtta våningar högt, men den åttonde våningen kommer att ha en trappa upp till en nionde våning.

En arkitektbild av hur det åtta våningar höga glashuset med tre hörn ska se ut som byggs intill Scandics hotell på Rostensgatan i Vasa. På bilden ser man hur Rostensgatan i princip kommer att stängas av för trafik.
Så här kommer Rostensgatan att se ut i framtiden. En arkitektbild av hur det åtta våningar höga glashuset med tre hörn ska se ut som byggs intill Scandics hotell på Rostensgatan i Vasa. På bilden ser man hur Rostensgatan i princip kommer att stängas av för trafik. Bild: WasaPlan vasa

Scandic kommer att använda fem av våningarna för 55 hotellrum. De övriga våningarna är tänkt för affärslokaler, bostäder och kontorsutrymmen.

Byggherre är Airaksinen Capital. Arkitekt, byggnads- och huvudplanerare är WasaPlan och huvudentreprenör är WasaCon. Byggarbetet inleds i februari.

Hotellkoncernen Scandic etablerade sig i Vasa sommaren 2017 när man tog över hotellbyggnaden på Rostensgatan där Kantarellis tidigare verkade.

Hotel Kantarellis i Vasa.
Kantarellis verkade tidigare i huset där Scandic nu verkar. Hotel Kantarellis i Vasa. Bild: Yle/Ulrika Stagnäs-Lund kantarellis