Hoppa till huvudinnehåll

"X3M gjorde mig ett språk rikare"

Teppo Malkamäkis, porträtt
Teppo Malkamäki talar flytande svenska nu. Teppo Malkamäkis, porträtt Bild: Claudia Rybin/Yle x3m

För att komma in till den svenskspråkiga medicinska fakulteten för sju år sedan tipsade Teppo Malkamäkis dåvarande svenskspråkiga flickvän honom om att lyssna på Yle X3M för att lättast lära sig svenska.

Teppo berättar att han inte kunde någon svenska innan han grävde fram sina gamla grammatikböcker ur skåpet och började lyssna på kanalen. Han lyssnade nästan varje dag i olika vardagliga situationer, till exempel i bussen.

- Nog måste jag medge att X3M hjälpte mycket. När man lyssnar samtidigt som man kollar i grammatikboken så går det nog att lära sig.

Olika dialekter är viktiga på kanalen

För Teppo var det nästan omöjligt att lära sig svenska på något annat sätt än genom att dagligen lyssna på programledarna i Yle X3M. Det som var mest lärorikt var de olika dialekterna som hörs på kanalen.

- Man kan inte lära sig det svenska språket genom att läsa böcker för då hör man sin egen röst i sitt eget huvud och det låter inte alls likadant. Man lär sig inte att prata alls på samma sätt.

Jag fick vara med på alla möjliga roliga fester eftersom jag pratade svenska.― Teppo

Sist och slutligen kunde vi på X3M ändå inte hjälpa Teppo med att komma in på den svenskspråkiga linjen. Han klarade inte spåkprovet trots allt. Men till all lycka kom han in på den finska linjen istället. Han ångrar ändå ingenting eftersom han har haft stor nytta av svenskan.

- I studielivet kom jag med i olika svenskspråkiga kompisgäng och fick vara med på alla möjliga roliga fester eftersom jag pratade svenska.

Tacksam över att kunna det andra inhemska språket

I dagens läge är Teppo färdigutbildad läkare och jobbar på hälsostationen i Vallgård i Helsingfors. Det finns ett minne som han kommer speciellt bra ihåg då han verkligen var tacksam över att han kunde det andra inhemska språket.

- Jag jobbade på rådgivningen och en liten flicka steg in i rummet med sina föräldrar. Flickan var ovanligt utåtriktad och sprang omkring i rummet i enbart blöjor på sig och hoppade direkt i min famn och ville kramas. Då kändes det extra bra att jag kunde kommunicera med henne på hennes modersmål och fråga henne; “har du ont i magen?”.

Det är bara att plugga i hörlurarna i öronen när man sitter på bussen.― Teppo

För ungefär sju år sedan hade Teppo ännu aldrig känt ett behov av att kunna prata svenska. I dag försöker han uppmuntra andra som kämpar med svenskan att lyssna på Yle X3M.

- Det är så lätt. Det är bara att plugga i hörlurarna i öronen när man sitter på bussen.

Varför är det så lätt?

- Ni pratar om så vardagliga saker. Det är inte invecklade grejer som man kan läsa i till exempel grammatikboken. Man vill hellre höra lite humor om Trump och då blir det genast roligare att lära sig.

Har du någonsin tackat din flickvän som är orsaken till att du är ett språk rikare i dag?

- Nej jag tror faktiskt inte det. Sofia, om du lyssnar, tack för att du fick mig att lyssna på Yle X3M.

Nyligen publicerat - X3M