Hoppa till huvudinnehåll

Ärkebiskop Kari Mäkinen: Kyrkan ska inte avsäga sig vigselrätten

Bröllop i Mikaelskyrkan i Åbo.
Den kyrkliga vigseln är viktig för många medlemmar, säger ärkebiskop Kari Mäkinen. Bröllop i Mikaelskyrkan i Åbo. Bild: Yle/Linus Hoffman kyrklig vigsel

Ärkebiskop Kari Mäkinen säger att kyrkan inte ska avsäga sig sin vigselrätt, åtminstone inte på grund av den könsneutrala äktenskapslagen som träder i kraft den 1 mars.

Kari Mäkinen gästade Aamu TV:s studio på fredagen. Biskopsmötet beslutade i veckan att utreda vilka konsekvenserna skulle bli om kyrkan säger upp sin vigselrätt.

- Kyrkan finns ju inte till för att viga människor. Men för många av kyrkans medlemmar är det en viktig fråga, säger ärkebiskop Kari Mäkinen.

Kari Mäkinen
Ärkebiskop Kari Mäkinen vill inte att kyrkan ger upp sin vigselrätt på grund av den könsneutrala äktenskapslagen. Kari Mäkinen Bild: Yle kari mäkinen

Frågan om kyrkans roll i äktenskapet aktualiseras av att den könsneutrala äkstenskapslagen träder i kraft den 1 mars.
Ingens äktenskap ska göras till en kyrkopolitisk fråga. Jag hoppas vi slipper konflikter och domstolar.― Ärkebiskop Kari Mäkinen

Lagen omfattar boergerliga vigslar och säger ingenting om kyrkans roll. I höstas beslutade biskopsmötet ändå att äktenskapet är mellan man och kvinna.

- Jag hoppas att prästerna håller sig till det här. Ingens äktenskap ska göras till en kyrkopolitisk fråga. Jag hoppas vi slipper konflikter och domstolar, säger Kari Mäkinen.

När det gäller samkönade par som redan vigts borgerligt och som vill att en präst välsignar eller ber för äktenskapet har kyrkan ingen enhetlig policy. Förfarandet kan alltså vara ganska brokigt efter den 1 mars.

- Jag hoppas att prästerna tänker på att de finns till för att betjäna folk och tar sitt ansvar för det, säger Kari Mäkinen.

Biskopen i Borgå stift Björn Vikström har tidigare sagt att kyrkan kunde överväga att avsäga sig vigselrätten.

Läs också