Hoppa till huvudinnehåll

"En Mumin-temapark i Finland räcker"

Muminvärlden i Nådendal inbäddad i snö.
Muminvärlden i Nådendal. Muminvärlden i Nådendal inbäddad i snö. Bild: Yle/Linus Hoffman muminvärlden på vintern

Det är inte ändamålsenligt med flera temaparker om muminfigurerna i Finland. Muminvärlden i Nådendal fungerar bra och Tove Jansson gillade konceptet. Det slår Muminvärldens vd Tomi Lohikoski fast.

Utvecklingsdirektör Laura Aalto vid Visit Helsinki i Helsingfors sade tidigare i veckan till Yle att det skulle vara helt fantastiskt med en Mumin-temapark i Helsingfors, och att en nöjespark med mumintema är en önskedröm. Enligt Visit Helsinki borde Mumin bli mera synlig i Helsingfors i synnerhet för de många asiatiska turister som besöker staden och som älskar Mumin.

Tomi Lohikoski, VD för Muminvärlden i Nådendal, förstår att Aalto drömmer om en temapark kring Mumin i Helsingfors och att den säkert skulle bli en succé. Samtidigt understryker Lohikoski att den enda som har rättigheter till en dylik park i Europa är Muminvärlden i Nådendal.

Enligt Lohikoski har man funderat kring alternativet med flera temaparker i Finland, men han anser inte att det skulle bli en bra kombination med parker i både Helsingfors och Nådendal. Lohikoski tycker inte att sträckan på 180 kilometer mellan städerna är för lång för de asiatiska muminturisterna. Till exempel så lyckas nog turister ta sig mellan Helsingfors och Rovaniemi och övriga Lappland, konstaterar Lohikoski.

Tove gillade Muminvärlden

Lohikoski säger att Mumintrollets skapare Tove Jansson inte ville ha en nöjespark med mumintema, utan uttryckligen en temapark där Mumin förkommer i en mera familjär miljö.

- Mumin är miljövänlig och traditionell och Muminvärlden ska inte ha en bergochdalbana med muminmotiv ansåg Jansson, enligt Lohikoski.

Han säger också att Tove Jansson besökt Muminvärlden i Nådendal och att hon var mycket nöjd med konceptet.

Tomi Lohikoski, vd för Muminvärlden
Tomi Lohikoski, vd för Muminvärlden. Tomi Lohikoski, vd för Muminvärlden Bild: Yle/Nina Bergman Muminvärlden,tomi lohikoski

Lohikoski anser vidare att Mumin-brandet är så starkt att det är värt att bevara som ett genuint eget koncept.

En sagopark, likt Junibacken i Stockholm där många olika sagofigurer delar på utrymmet, tror han inte på. De asiatiska turister som vill uppleva Mumin vill inte nödvändigtvis höra om andra, för dem okända, finländska sagofigurer.

Muminvärlden i Nådendal har årligen kring 200 000 besökare, av vilka en fjärdedel är utlänningar.

Läs också