Hoppa till huvudinnehåll

Förundersökning om polismordet i Vichtis klar: Motivet förblir mysterium

Brottsplatsen i skottdramat i Vichtis där en polis dog
Brottsplatsen för skottdramat i Vichtis. Brottsplatsen i skottdramat i Vichtis där en polis dog Bild: Olli-Pekka Kursi/ Yle Vichtis,polismord

Centralkriminalpolisen har avslutat förundersökningen om det polismord som inträffade i Vichtis i somras. En polis dödades och en skadades allvarligt i ett skottdrama där gärningsmannen sedan sköt sig själv.

Enligt förundersökningen sköt den 67-årige mannen avsiktligen och medvetet mot poliserna. Att den misstänktes hustru befann sig i huset då gärningen inträffade har underlättat utredningen. Man har ändå inte kunnat hitta ett entydigt motiv till gärningen.

Händelseförloppet har klarnat en aning, men i övrigt har uppfattningen om händelsernas gång inte förändrats.

På kvällen den 17 juni 2016 larmades polisen till Vichtis. Enligt anmälningsinformationen hade den misstänkte 67-årige Vichtisbon skjutit mot en traktor på grannfastigheten, i vilken den misstänktes 17-årige släkting satt.

Poliserna spärrade av fastigheten och försökte utan framgång få kontakt med personerna inne i villan. När det inte lyckades bestämde de sig för att undersöka huset. Då poliserna öppnade dörren besköts de med ett stormgevär.

En polis besvarade elden och blev träffad i armen. Den andra polisen på plats, en äldre konstapel, försökte hjälpa den skadade polisen när han själv träffades i ryggen och avled.

Kort därefter sköt den misstänkte sig själv.

I huset hittades förutom de två använda magasinen också 11 fulladdade stormgevärsmagasin, andra olovliga skjutvapen, dynamit, tre slangbågar och en stor mängd stormgevärspatroner. Den misstänkte sköt sammanlagt 41 skott.

Stormgeväret var stulet från gränsbevakningsväsendet år 1990. Hur den misstänkte fick tag i vapnet har förblivit oklart.

Eftersom den misstänkte är död läggs ärendet ner.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes