Hoppa till huvudinnehåll

Har ishockeyn blivit för farlig för sitt eget bästa?

Patrik Laine skadade sig i matchen mot Buffalo.
Det tog dryga två veckor för Patrik Laine att återhämta sig från sin hjärnskakning. Patrik Laine skadade sig i matchen mot Buffalo. Bild: Rex Features Ltd 2012/All Over Press Patrik Laine,ishockey

Hjärnskakningar är ett gissel för ishockeyn och stjärnskottet Patrik Laine är en av de senaste att drabbas. De många hjärnskakningarna inom ishockeyn var föremål för diskussion i slaget efter tolv i Radio Vega.

Patrik Laine kom förhållandevis lindrigt undan efter att han däckades av Buffalos Jake McCabe i början av januari. Laine gjorde comeback den här veckan och i natt gjorde han sitt 22:a mål för säsongen.

För JYP:s Michel Miklik gick det värre. IFK-backen Joe Finley tacklade Miklik så hårt på öppen is att JYP-yttern inte bara åkte på en hjärnskakning utan dessutom bröt nyckelbenet. Hans säsong är med största sannolikhet över.

– Som back måste jag säga att tacklingen på Laine var en jädrans snygg tackling. Den var ren. Det var Laine som hade fart, inte backen. Backen stod nästan helt stilla, säger ParSports tränare Christoffer Dahla.

Men han är inte lika imponerad av den propp som Joe Finley levererade.

– Han höll händerna nere, men han kunde kanske ha valt att väja undan i den situationen, säger han.

Michel Miklik skadade sig i matchen mot HIFK.
HIFK-backen Joe Finleys tackling däckade JYP-yttern Michel Miklik. Michel Miklik skadade sig i matchen mot HIFK. Bild: Jari Pekkarinen / All Over Press JYP,ishockey,Michel Miklík

Unik stämning i omklädningsrummet

Dahla var tvungen att ge upp sin spelarkarriär på grund av en allvarlig hjärnskakning för några år sedan. Trots att det tog en lång tid för honom att återhämta sig från smällen så har han valt att inte klippa av banden till ishockeyn

– Laget är som en andra familj. Jag har ju hållit på sedan jag var liten. Det man saknar är att snacka med kompisar. Det gjorde i alla fall jag efter min hjärnskakning. Det var det som drog mig tillbaka till ishallen, säger han.

Christoffer Dahla, ParSports tränare, november 2015.
Christoffer Dahla är tränare för ParSport i Pargas. Christoffer Dahla, ParSports tränare, november 2015. Bild: Yle/Janne Isaksson parsport

Attitydförändring behövs

Merita Bruun, som spelat i damlandslaget i ishockey, är mån om att poängtera att väldigt få spelare, om någon över huvud taget, går in för att skada en motståndare i en tacklingssituation.

– Rena tacklingar som kommer från dold vinkel är jobbiga. Spelaren som blir tacklad är försvarslös om han inte ser motståndaren. För att komma åt det här borde man ändra på reglerna, säger Bruun.

Det vill varken hon eller Tiina Laitala-Leinonen, som är forskare vid Åbo Universitet och expert på hjärnskakningar. Laitala-Leinonen har tre pojkar som har spelat ishockey och det hon vill komma åt är attityderna inom ishockeyfamiljen.

– På vissa håll anser man att det hör till att få hjärnskakningar i ishockey. Det hör inte till, betonar hon.

– Man borde också bli bättre på att diagnosticera hjärnskakningar. Även om någon verkar okej efter en smäll, så betyder det inte nödvändigtvis att han eller hon kan fortsätta spela. Vissa tänker också att smärta är något man måste tåla då man spelar ishockey, säger Laitala-Leinonen som är aktiv inom forskningsprojektet Pää pelissä.

Tiina Laitala-Leinonen, november 2015.
Tiina Laitala-Leinonen är docent vid Åbo Universitet. Tiina Laitala-Leinonen, november 2015. Bild: Yle/Janne Isaksson laitala-leinonen

Brottning kan vara nyttigt

Det heter ofta att europeiska spelare är sämre på att ta emot tacklingar än nordamerikanska. Christoffer Dahla är säker på att man kan träna upp den förmågan.

– När jag var junior så gick vi på brottning för att lära oss hur vi ska falla rätt. Om man blir tacklad så ska man veta hur man ska vända sig för att skydda sig själv. Jag tror att jag hade nytta av det fast det gick som det gick. Men den träningen måste man inleda i unga år. Det är svårt för äldre spelare att lära sig något sådant.

Bättre skydd inte en lösning

En annan fråga som ofta dyker upp i sammanhanget är skydden. Kunde bättre skydd minska risken för att ishockeyspelare drabbas av hjärnskakningar?

Tiina Laitala-Leinonen anser att allt bättre skydd de facto kan vara kontraproduktiva.

– Ju mer skydd man har, desto hårdare kan man tackla utan att det gör ont. Hur mycket är för mycket? Är vi där redan, frågar hon och fortsätter:

– Sedan har vi ju frågan om ansvar. Om man ser att en motståndare har huvudet nere eller är nära sargen – ska man tackla då eller stå lite på bromsen? Det är en besvärlig fråga – spelaren har bara bråkdelen av en sekund på sig att avgöra hur han ska bete sig, säger hon.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport