Hoppa till huvudinnehåll

Klä av dej Råkkin men lämna Bluesen på - ny trio vill göra världen lite gladare

Skådespelaren Sixten Lundberg, känd bland annat från föreställningen Grottmannen, är aktuell med sin nya musikaliska trio Klä av dej Råkkin men lämna Bluesen på.

Så gick det till

- Det började av en slump när jag ville sjunga för min sambo på hennes födelsedagsfest, berättar Lundberg. Jag bad gitarristen Uffe Enberg, känd från bland annat Paul Oxleys Unit, om lite assistans. Det kändes lite darrigt eftersom jag aldrig har uppträtt med sång.

- Men det funkade och Uffe kom genast med idén om att göra lite mera av det hela. Teddy Granroth, multiinstrumentalisten från bland annat Raseborgs sommarteater bads komma med. Han tackade ja och därmed hade en ny trio sett dagens ljus, säger Sixten.

Klä av dej Råkkin men lämna Bluesen på!

- Bandets namn låter kanske lite långsökt, men det är textraden i en av våra låtar. Den antyder att vi spelar allt från blues till rock med en rockhistorisk glimt i örat. Dessutom ingår en riffig frågesport i vårt koncept, tillägger Teddy. Vi vill göra mångsidig musikalisk underhållning.

- Vi kan inte göra världen bättre, men vår allvarliga avsikt är att göra tillvaron lite gladare, säger Uffe och knäpper i med riffet från Sunshine of your life.

Sixten Lundberg och Benny Törnroos i studion i Böle i samband med programmet Vår Musik.
Sixten Lundberg och Benny Törnroos. Sixten Lundberg och Benny Törnroos i studion i Böle i samband med programmet Vår Musik. Bild: Mårten Holm/Yle Sixten Lundberg,Benny Törnroos

Basist på en dag

- Förutom att jag inte har uppträtt med sång har jag inte heller spelat på något instrument, berättar Sixten Lundberg. Nu ville killarna att jag skulle lära mig spela bas. Efter första övningen konstaterade de att det låter som fusionsmusik. De lösgjorde tre strängar och nu gör jag ett hisnande solo på en ”one string bass”. Det sista steget till att bli den fulländade Grottmannen är taget.

- Nu skall vi ut på turné. Först erövrar vi Torsborg i Svartå den 4 februari 2017 och därefter Gumbohuset den 11 februari.

Trion hade världspremiär i Vår musik måndag 23.1.2017 i Yle Vega. Se spelningen på