Hoppa till huvudinnehåll

Nya visioner söks för Nordkalks byggnader

Arkitektstuderandena Noora Paajanen och Meliina Rantalainen funderar på vad man kunde göra med tvättstugan i Malmnäs.
Arkitektstuderandena Noora Paajanen och Meliina Rantalainen funderar på vad man kunde göra med tvättstugan i Malmnäs. Arkitektstuderandena Noora Paajanen och Meliina Rantalainen funderar på vad man kunde göra med tvättstugan i Malmnäs. Bild: Yle/Linus Hoffman Nordkalk,malmnäs

Nordkalk och Pargas besöks under tre dagar av arkitektstuderande som söker nya idéer för gamla byggnader vid gruvan. Kalkbolaget grundades 1898, och sedan dess har det på gruvområdet och i Pargas byggts en stor mängd industribyggnader men också kontorshus, bostadshus och andra kulturhistoriskt värdefulla byggnader.

- Här är en så fin miljö, sade arkitektstuderanden Meliina Rantalainen då hon bekantade sig med byggnaderna och gruvområdet. Det ska bli spännande att utforska.

Rantalainen är en av de 35 studerande vid Tammerfors tekniska universitets institution för arkitektur som nu gör fältstudier i Pargas för sin kurs i arkitekturens historia.

Studerandena ska under våren fundera på nya användningsändamål för ett antal icke-industriella byggnader som inte används för produktionen. De är fråga om bostadshus i Pajbacka, hela Manegen, höghusen i Granbacka samt villorna och tvättstugan i Malmnäs.

Studerandenas uppgift är inte lätt eftersom området är ett fabriksområde som fortfarande används. Det begränsar möjligheterna att använda byggnaderna. Dessutom är en del av husen är i dåligt skick.

Arkitektstuderande visionerar om nya användningsändamål för Nordkalks byggnader.
Arkitektstuderande visionerar om nya användningsändamål för Nordkalks byggnader. Arkitektstuderande visionerar om nya användningsändamål för Nordkalks byggnader. Bild: Yle/Linus Hoffman Nordkalk,arkitektstuderande

- Ledstjärnan i arbetet är att det är lättare att bevara en byggnad om byggnaden används än om den bara står tom, säger Pargas planläggningschef Heidi Saaristo-Levin.

Planerna ska presenteras i maj, men redan på lördag presenteras de första visionerna och resultaten från fältstudierna för invånare i Pargas.

- Vi väntar på att se fina idéer och visioner, säger Nordkalks kommunikationsdirektör Anne Foley. det går bra att ha vilda visioner. Sedan kan vi ta ställning till om de går att förverkliga.

Anne Foley.
Anne Foley. Anne Foley. Bild: Nordkalk/Terhi Anttila anne foley

Projektet är ett samarbete mellan Nordkalk, Tammerfors tekniska universitet, Egentliga Finlands landskapsmuseum och Pargas stad. Projektet är en del av projektet "Åboland, vår gemensamma kulturmiljö".

För tre år sedan gav arkitektstuderande nya visioner för gruvan och Pargas centrum, och de första idéerna från det har vidareutvecklats till konkreta planer som presenteras senare i vår.

Arkitektstuderande Noomi Narjus gör fältstudier i Pargas.
Arkitektstuderande Noomi Narjus gör fältstudier i Pargas. Arkitektstuderande Noomi Narjus gör fältstudier i Pargas. Bild: Yle/Linus Hoffman Nordkalk,malmnäs

Arkitektstuderande har tidigare också hjälpt till vid en brotävling i Pargas 2005 och i arbetet med att bevara Gamla Malmen.

Resultaten från fältstudierna presenteras på lördag den 28 januari kl. 11–13 i fullmäktigesalen i Pargas stadshus.