Hoppa till huvudinnehåll

Över 150 vårdare intresserade av Norge

Sjukskötare
Arkivbild. Sjukskötare Bild: Yle sjukskötare

Över 150 personer dök upp när bemanningsföretaget Dedicare rekryterade sjukskötare i Vasa i tisdags. Men på Vasa centralsjukhus tror man inte på någon massflykt.

Berit Tromsdal, chef på Dedicare Nurse i Norge, var givetvis väldigt nöjd med uppslutningen.

Tromsdal kan inte berätta hur stor del av de intresserade som jobbar och i så fall var.

- Men de kom från olika håll, säger Tromsdal.

Hårt pressad personal på VCS

Men rimligen fanns det en del anställda från Vasa centralsjukhus med i massan.

Personalen på centralsjukhuset är hårt pressad i och med sparkrav och ett minskat antal vikarier. Något som administrativa överskötaren Marina Kinnunen bekräftar.

- I och med att sjukhuset under de senaste två månaderna haft ett synnerligen stort antal patienter intagna, samtidigt som sjukfrånvaron bland personalen råkat vara hög har arbetsbelastningen varit hård. I detta läge har personalen smidigt ställt upp på ett exceptionellt sätt för att vi ska kunna trygga en säker och högklassig vård, säger Kinnunen.

Enligt upgifter till Yle Österbotten kan en arbetsperiod på centralsjukhuset se ut till exempel så här: Sju dagar jobb i sträck, en dag ledigt och så nästa dag en arbetsdag på 14 timmar.

Är det här vanligt och rimligt?

- Det är inte vanligt att man arbetar sju arbetsturer i sträck. Enligt kollektivavtalet ska det förekomma endast i undantagsfall. Detsamma gäller 14 timmars arbetsdagar, säger Kinnunen.

- En del av personalen väljer också i normala fall att arbeta 14 timmar i sträck, så helt ovanligt är det inte. Men ingen planerar sedvanligt dylika arbetsveckor som du nämner.

Tror inte på massflykt

Varken Kinnunen eller huvudförtroendeman Kim Berg tror att det är någon massflykt på gång från centralsjukhuset på grund av den stora arbetsbördan.

- Jag har inte hört något specifikt. Men alltid finns det de som vill åka och prova på det positiva som utlovas, säger Kinnunen.

- Tror inte på någon massflykt. Men det är nog sant att det har varit väldigt tungt med sparkraven och influensatiden, säger Berg.

Resultat om några veckor

Berit Tromsdal på Dedicare säger att det tar 5-6 veckor före de som blivit antagna får sin norska vårdlegitimation och kan flytta till Norge.

Läs också