Hoppa till huvudinnehåll

Se upp för sedlar av dålig kvalitet!

Eurosedlar i en hög.
Eurosedlar i en hög. Bild: Anssi Leppänen/Yle euro,sedlar,Eurosedlar,pengar,ekonomi

I Finland påträffades sammanlagt 2 171 förfalskade eurosedlar i fjol. Det är ungefär dubbelt mer än år 2015.

Ökningen förklaras främst av ett enskilt fall som uppdagades i slutet av året i Helsingfors, där nästan 1 000 stycken förfalskade 500-eurosedlar av dålig kvalitet hittades. Fallet utreds nu av polisen.

Förfalskningarna av de andra sedelvalörerna var i fjol på samma nivå som år 2015. Bland de falska sedlar som påträffades i Finland var 50-eurosedeln näst vanligast (446 st.) och 20-eurosedeln tredje vanligast (342 st.).

Antalet förfalskningar är ändå fortfarande litet i Finland jämfört med övriga euroländer. Det här beror bland annat på sedelstockens goda skick.

Eurosedlarna har många nya säkerhetsdetaljer som gör det möjligt att kontrollera sedelns äkthet med det enkla känn-titta-luta-test som beskrivs i Eurosystemets publikationer. I osäkra fall bör man jämföra en misstänkt sedel med en som man vet är äkta.

Finländarna gillar kontanter

Trots att kontantbetalningarna ständigt minskar och nya betalningssätt utvecklas, är finländarna ännu väldigt fästa vid kontanter - ungefär 40 procent av alla betalningar är kontantbetalningar.

Finländarnas speciella inställning till kontanter märks i att finländare anser att kontantbetalningar är lätta och smidiga. Enligt andra nordbor är viljan att bli av med pengarna den viktigaste orsaken att använda kontanter.

Butikerna har ingen skyldighet att ta emot kontanter eftersom myndigheterna inte kan tvinga någon att idka handel. Europeiska unionen rekommenderar ändå att kontanter ska duga som betalning.

Kari Takala från Finlands Bank har uppskattat att finländarna med nuvarande takt använder hälften mindre kontanter om sex till sju år.