Hoppa till huvudinnehåll

Skam är verkligheten i serieform

Ekenäsbor simulerar tvserien Skam
Ekenäsbor simulerar tvserien Skam Bild: Yle/Christoffer Westerlund Skam (tv-serie),Västnyland,Raseborg,Ekenäs,Ekenäs högstadieskola,praktisk arbetslivsorientering (Prao)

Alla föräldrar borde titta på den norska ungdomsserien Skam. På det sättet skulle de förstå ungdomarna bättre, säger högstadie- och gymnasieelever i Ekenäs.

Skam är en norsk ungdomsserie som har tagit hela Norden med storm och snabbt blivit väldigt populär.

Serien utspelar sig i Oslo i Norge. Den handlar om hur unga har det i samhället. Den handlar också om kärleksproblem, alkohol, sex och vardagsproblem. Huvudpersonerna är fem stycken gymnasieflickor men varje säsong är fokuserad på en person.

Ord från Skam som det är bra att känna till

Eftersom Skam är på norska förekommer ord som är lätta att komma ihåg. Många ungdomar har också börjat använda de här orden. Vi har listat några av dem.

drittsekk Skitstövel.

russebuss ”Abibuss”. Motsvarar ett studentflak, men innebär att du köper en buss och åker runt och träffar andra abiturienter i tre veckors tid.

hooke ”Hook up”. Vi hookade på den där festen i helgen.

Sjalu Svartsjuk. Är du sjalu på honom?

Vors Förfest. Ska du följa med på vors eller?

Dilla När man har tröttnat på något. Jag får dilla av dendär sången!

Luremus En person man tror att man ska få ligga med, men är mest bara en flört.

Kødder du Skämtar du.

Dorull Toarulle.

Kleint När något är pinsamt. Det var så kleint ass.

Særr Seriöst.

Homse Att vara homosexuell.

Teit När någon är dum.

Pule Knulla.

Lätt för unga att känna igen sig

Vi har gjort en gallup med högstadie- och gymnasieelever och frågat om de har kollat på serien och vad de tycker om den.

Eric Söderström går i gymnasiet och säger att han har kollat på några avsnitt.

- Men det var inte min sak, så jag fortsatte inte att kolla. Jag tycker mera om historiska serier och fantasy.

Ett porträtt av en gymnasieelev i Ekenäs högstadieskola. Eric Söderström heter han.
Eric Söderström är inte intresserad av Skam. Ett porträtt av en gymnasieelev i Ekenäs högstadieskola. Eric Söderström heter han. Bild: Yle/Ronja Eklund Västnyland,eric söderström

Fanny Ingman går också i gymnasiet. Hon valde att börja kolla på serien eftersom många andra kollade på den och sa att den var bra.

- Man känner igen sig i den. Just den där åldern med problem som folk har.

Ett porträtt av en glad tonårsflicka. Hon heter Fanny Ingman.
Fanny Ingman kollar på Skam. Ett porträtt av en glad tonårsflicka. Hon heter Fanny Ingman. Bild: Yle/Ronja Eklund Västnyland,fanny ingman

Serien handlar om verkliga händelser

Skam utspelar sig i ett gymnasium och den är väldigt realistisk. Det gör också att det är lätt att känna igen sig i den.

- Det är verklighet och det skulle kunna hända här, alla fester, när dem gör saker. Vissa saker har ju hänt här också, när det blev slagsmål efter en fest, säger Rebecca Lomberg som går i klass nio.

Porträttbild av högstdaieeleven Jennifer Augustsson i Ekenäs högstadieskola.
Niondeklassaren Jennifer Augustsson. Porträttbild av högstdaieeleven Jennifer Augustsson i Ekenäs högstadieskola. Bild: Yle/Ronja Eklund Västnyland,jennifer augustsson

- Det är mycket om verkligheten och hur ungdomar har det, säger Jennifer Augustsson som också är niondeklassare.

Det verkar som om det är mest flickor som kollar på serien. Många elever anser att flickor ofta är mer dragna till dramaserier.

Föräldrar kan lära sig av Skam

De flesta eleverna tycker att föräldrarna borde kolla på Skam för att få en förståelse om hur det är för ungdomarna i dagens samhälle.

- Barn som har äldre föräldrar skulle kunna tvinga dem att se på den eftersom de får en bättre förståelse för hur de lever, säger Eric Söderström.

- Det skulle nog vara bra så skulle de förstå hur det är. Så att de förstår att allt inte är så lätt när man är ung, säger Rebecca Lomberg.

Porträttbild på två tonårsflickor. De heter Fanny Hildén och Mathilda Smedslund och går i Ekenäs högstadium.
Fanny Landén och Mathilda Smedslund vill inte att deras föräldrar ska titta på Skam. Porträttbild på två tonårsflickor. De heter Fanny Hildén och Mathilda Smedslund och går i Ekenäs högstadium. Bild: Yle/Ronja Eklund Västnyland,Ekenäs högstadieskola,mathilda smedslund

Fanny Landén och Mathilda Smedslund går i årskurs sju och de håller inte med.

- Nej, de röker och dricker en massa och så kanske föräldrarna blir oroliga att vi också börjar göra det, säger Fanny Landén och Mathilda Smedslund.

Texten är skriven av praoeleverna Ronja Eklund och Evelina Volanen från Ekenäs högstadieskola.

Läs också