Hoppa till huvudinnehåll

Slalomåkarna får vänta på snötäckta backar i Vasa

Öjberget
På grund av vädret och resursbrist har snökanonerna fått vila på Öjberget i vinter. Öjberget Bild: Niklas Falk - niklasfalk.fi snökanon

Det har varit en dyster vinter för utförsåkarna i Vasa. Backarna vid Öjberget i Sundom har ännu inte kunnat öppna och Vasa skidklubbs medlemmar får åka till Vörå för att träna. Vädret och resursbrist bidrar till den försenade säsongen menar skidklubbens ordförande Mikael Nylund.

- Nog har vi tidigare haft en eller två säsonger då verksamheten vid Öjberget inte har kommit igång men nu är vi nog långt efter. I våra närbackar har man redan kunnat åka i ett par månader, säger Mikael Nylund, ordförande för Vasa skidklubb.

Mikael Nylund med ett par slalomskidor av fin årgång.
Mikael Nylund vid Öjberget för nästan exakt ett år sedan. Mikael Nylund med ett par slalomskidor av fin årgång. Bild: Yle/Roger Källman öjberget

Vädret är en stor orsak till att slalombackarna vid Öjberget ännu inte öppnat. För att snökanonerna ska producera tillräckligt med snö borde det bli kallare - och torrt.

- I en idealisk situation borde snökanonerna vara igång från mitten av november - början av december - vid varje tillfälle som förhållandena är rätta. Och stadens killar jobbar hårt och bra. Problemet är att de har mycket annat att sysselsätta sig med också. Det handlar om resursbrist helt enkelt, säger Nylund.

Tävling på gång i februari

Hur påverkas skidklubben och dess medlemmar av situationen?

- Helt konkret har vi ju ingen hemmabacke. Vi har en stor juniortävling i mitten av februari men nu vet vi inte om vi kan lova att tävlingen kan ordnas på Öjberget. Vid träningar så åker vi främst till Vörå men också till Lappo.

Kommer de milda vintrarna att ge följder för skidintresset?

- I föreningen har vi märkt att nyrekryteringen lider. De vintrar då vi har ett par månader med riktigt bra förhållanden ser vi genast en uppgång.

Vasa stad sköter liften och underhållet av backarna medan skidklubben sköter det sportsliga och ordnar skidskola, skiduthyrningen och cafè.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten