Hoppa till huvudinnehåll

Somna i Finland - vakna i Paris

Mamma Natacha Fricout, 7-årige Antonin, 4-åriga Emma och pappa Benjamin Clarens var första gästerna att sova i en Koti, uppbyggd på Finlands Kulturinstitut i Paris
Mamma Natacha Fricout, 7-årige Antonin, 4-åriga Emma och pappa Benjamin Clarens var första gästerna att sova i en Koti, som byggts på Finlands Kulturinstitut i Paris. Mamma Natacha Fricout, 7-årige Antonin, 4-åriga Emma och pappa Benjamin Clarens var första gästerna att sova i en Koti, uppbyggd på Finlands Kulturinstitut i Paris Bild: Yle / Johan Tollgerdt koti

När Finland nu inlett firandet av sitt 100 års-jubileum, slår man på stort i Frankrike. Sex små stugor har byggts upp på Finlands Kulturinstitut mitt i Paris och kan hyras av allmänheten fram till maj månad.

Igår kväll startade projektet med att hyra ett hem för allmänheten.

- När vi nu somnar här är vi i Finland i våra tankar och så kommer vi att vakna upp i Paris - tyvärr, säger Natacha Fricout och Benjamin Clarens med ett skratt.

- Ja, det kommer att bli tufft att stiga upp imorgon, ta barnen till skolan och gå till jobbet, tycker de.

Paret ska sova på Finlands Kulturinstitut i Paris med 7-årige sonen Antonin och 4-åriga dottern Emma. Vanligtvis bor de bara ett par kilometer längre bort, alltså inne i Paris.

Tofflor och pyjamas

- Vi hörde talas om möjligheten att sova i här tack vare goda vänner, berättar mamma Natacha, samtidigt som lilla Emma ropar glatt att hon älskar den lilla trästugan.

Hela familjen går i tofflor, för här inne får man ta av sig skorna.

- Det är mycket ovanligt i ett franskt hem, påpekar pappa Benjamin.

- Fast det är väl bra att ta av sig skorna, för då blir det inte så smutsigt, påpekar lille Antonin.

Paret är arkitekter och finländsk design har de förstås studerat i utbildningen. Just det lockade dem extra mycket att sova här natt. Hittills har de aldrig besökt Finland.

När barnen säger bla bla bla, förstår jag så klart att de vill höra en godnattsaga. Så jag tassar snabbt ut ur deras lilla hem och önskar dem en skön natt.

- Dröm söta drömmar om Finland och så möts vi imorgon bitti igen - i Paris.

- Godnatt, svarar familjen och stänger skjutdörren till stugan.

Paris tjuvstartar 100 års-jubileet

Häromkvällen var det inte lika tyst i samlingssalen där stugorna är uppbyggda.

Ljudvolymen var hög under en fest med en massa specialinbjudna gäster från Paris kulturelit. De fick besöka de sex små trästugorna gjorda av gran.

I Frankrike har Finlands 100 års-jubileum som självständig stat redan startat. Mottot för allt firande är "ensemble" - tillsammans.

- Målet med att presentera en finländsk trästuga är att erbjuda något exotiskt, säger stugornas designer Linda Bergroth, som pendlar mellan Helsingfors och Paris.

Linda Bergroth designer av Koti
Linda Bergroth har designat de små stugorna Linda Bergroth designer av Koti Bild: Yle / Johan Tollgerdt koti

- En stuga av enbart granvirke är nämligen inget man är van vid att se i den franska huvudstaden, säger hon när vi satt oss på den väl bäddade sängen i en av stugorna.

Fransmän lockas av Finland

- Livet i Finland är nog lite enklare än i Frankrike och det är ett stort plus. Det får många fransmän att uppskatta Finland, menar fransmannen Michael Toledano, pressattaché på Kulturinstitutet.

Givetvis har det utmärkta finländska skolsystemet också hjälpt till att sprida reklam för Finland.

- Nu behöver jag inte springa efter journalister och be dem att skriva om Finland. De kommer självmant till oss numera, berättar Michael, innan jag slinker in i en annan stuga.

Det är bastun där institutets chef Meena Kaunisto finns. Hon är dock lika fullt påklädd, som jag.

- Fast egentligen är detta ingen riktig bastu även om det ser ut så, säger hon och upplyser om att det är duschen för Koti-byns gäster.

Hela projektet har tagit två år att genomföra. Beslutet att bygga de små stugorna har tagits gemensamt vid Finlands Kulturinstitut. Det gäller att ha mod att genomföra idéer av den här typen.

- Ja, man måste våga, säger Meena.

Vill besöka Finland på riktigt

Samma familj som jag nattade igår kväll är först med att vakna på torsdagsmorgonen. Vi viskar för att inte väcka gästerna som sover i de andra trästugorna.

- Några snarkade rätt högt i natt, medger Benjamin med ett skratt och tillägger att det dock knakade skönt i granträet.

koti i Finlands kulturinstitut i Paris
Att bygga de små stugorna och genomföra projektet Koti har tagit nästa två år. koti i Finlands kulturinstitut i Paris Bild: Yle / Johan Tollgerdt koti

Familjen äter den frukost som serveras på Kulturinstitutet.

Antonin har inte tänkt på den goda doften av gran.

- Men det kändes som om jag är på skollov här, säger han. Hans syster Emma säger att hon är redo för att gå till skolan.

- Det var mysigt här, tycker mamma Natacha som nu längtar efter att besöka Finland på riktigt.

Text: Johan Tollgerdt