Hoppa till huvudinnehåll

Tränarhattrick i HIFK – Bäcklund återvänder till bänken

Helsingfors IFK:s handbollsherrar inför säsongen 2016-2017.
Jaakko Horelli är den enda tränaren som varit med hela säsongen. Helsingfors IFK:s handbollsherrar inför säsongen 2016-2017. Bild: HIFK handboll / Jyri Laitinen HIFK Handboll

HIFK:s handbollslag förstärker sitt tränarteam med tidigare chefstränaren Kenneth Bäcklund. Han kommer att dela på ansvaret med Jaakko Horelli under resten av säsongen.

HIFK inledde säsongen med Toni Kallio som chefstränare. Han fick lämna posten i mitten av november efter en trevande start som resulterade i tre segrar på åtta matcher.

Därefter tog andratränaren Jaakko Horelli över taktpinnen. Horelli hann träna laget, som ligger sjua i tabellen, i fyra matcher innan HIFK gjorde följande förändring på tränarsidan.

Bäckström och Horelli delar på ansvaret

I matcherna mot Åbo IFK (21.1) och Dynamo (25.1) har Jaakko Horelli fått sällskap av tidigare chefstränaren Kenneth Bäcklund. Duon ska leda laget tillsammans under återstoden av säsongen.

– Jaakko Horelli är anställd av handbollsförbundet och jobbar på handbollsgymnasiet i Kisakallio i Lojo. Tidsbristen är orsaken till att han inte ensam kan leda laget, säger HIFK:s manager Ville Leppänen till Yle Sporten.

– Jag diskuterade saken med Kisakallios rektor Asko Härkönen och jag förstår att det ur deras synvinkel inte är optimalt att Horelli vid sidan av jobbet i Kisakallio tränar ett FM-ligalag, fortsätter Leppänen och understryker att han har full förståelse för Härkönen.

Bäcklund har under början säsongen fungerat som sportchef i HIFK och hjälpt eldsjälen Leppänen på flera plan. Senast Bäcklund tränade Helsingforslaget var säsongen 2014–2015.

Ny spelare på gång?

Transferfönstret i FM-ligan i handboll stänger på fredag nästa vecka. Ville Leppänen hoppas kunna förstärka laget i kampen om slutspelsplatserna.

– Om allt går väl kan jag presentera en ny spelare nästa vecka. För tillfället är läget 50/50 om det kommer att lyckas.

– Inom ett par veckor ska jag ändå kunna presentera några nya kontrakt och namnet på tränaren som ska leda laget nästa säsong, avslutar Leppänen.

Jaakko Horelli och Kenneth Bäcklund kommer att träna laget till slutet av säsongen. Duon har fått en bra start och inlett samarbetet med två raka segrar. Om det blir en tredje klarnar på lördag då tabellsjuan möter GrIFK på bortaplan.