Hoppa till huvudinnehåll

Virtanen fixade målet – får åka fria programmet

Valtter Virtanen.
Valtter Virtanen åker i det fria programmet på lördag. Valtter Virtanen. Bild: EPA Valtter Virtanen

Valtter Virtanen tog sig genom nålsögat och får åka det fria programmet i konståknings-EM – trots att han gjorde en stor miss. Därmed är ett av hans mål uppfyllda.

För andra gången i karriären får Valtter Virtanen åka det fria programmet i ett EM. Tävlingens enda finländare noterade 56,52 poäng i det korta programmet.

– I dag hade jag en riktigt bra känsla – bland de bästa jag haft i ett mästerskap. Ofta har jag blivit för nervös. Jag har inte kunnat njuta. Jag var laddad nu också, men det blev inte för mycket, säger Virtanen.

Virtanen gjorde en stor miss i en hoppkombination i inledningen av sitt program. Efter det repade han mod.

– Jag samlade mig snabbt och resten gick strålande.

Hoppa över Twitterpostning

Spanjor i suverän ledning

Hans poäng räckte till en 22:a plats. Att knipa en plats bland de 24 främsta, som får åka det fria programmet, var en viktig målsättning.

– Jag vill förbättra min placering och via ett bra friprogram knäcka gränsen till VM i Helsingfors.

Virtanen har långt upp till täten. Javier Fernandez, sportens stora dominant för tillfället, slog nytt personligt rekord med sina 104,25 poäng. Spanjoren har fyra raka EM-guld och två raka VM-guld på meritlistan.

Fernandez jagas närmast av ryssen Maksim Kovtun och israelen Alexei Bychenko. De två har ett rejält försprång att försöka åka in under lördagens fria program, som sänds direkt på Arenan med start klockan 18.45.

 • Tom såg klimatförändringarna i vitögat - för tolv år sedan

  Tom Juslin åkte på klimatreportageresa i Norden.

  Även den mest inbitna klimatskeptikern har svårt att säga emot vittnesmålen av isländska fiskare som beskriver hur deras vardag förändrats, eller skogsägare som berättar om hur läget blivit sämre.

 • Karin och Theo påverkar miljöpolitiken

  Engagerade sig i kampanjen Ilmastoveivi 2019.

  Vad vi väljer att göra kan ha långtgående inverkan på vår omgivning. Karin Cederlöf och Theo Levlin engagerade sig i Ilmastoveivi 2019-kampanjen efter att ha sett ett upprop på sociala medier.

 • Kaj hoppade av ekorrhjulet

  Kaj Löfvik hoppade av arbetsliv och konsumtion.

  Tidigare levde han ett vanligt liv med jobb, hus och två bilar. Men han mådde inte bra av det och beslöt sig för att hoppa av.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport