Hoppa till huvudinnehåll

Dags att bonga fåglar

barn tittar genom kikare
barn tittar genom kikare Bild: Teemu Lehtiniemi ornitologi

Den som är fågelintresserad ska hålla ögon och öron öppna i dessa dagar eftersom fågelskådningsjippot Gårdsplanskrysset äger rum under veckoslutet.

Det är ornitologföreningen Birdlife Finland som står bakom jippot. Gårdsplanskrysset går ut på att man ställer sig ute på sin gårdsplan eller på något annat lämpligt ställe, och bongar fåglar i en timmes tid.

Efter det kontaktar man Birdlife Finland och berättar vilka fågelarter och hur många av dem man har observerat.

Idén med Gårdsplanskrysset är att öka intresset för fågelskådning och informera om skydd av fåglar. Det är ingen tävling om vem som observerar flest fåglar. Birdlife vill med jippot samla information om vinterfåglarna i Finland, exempelvis om förändringar i fågelstammarnas storlek.

Gårdsplanskrysset ordnas nu för tolfte gången.