Hoppa till huvudinnehåll

De gröna blickar mot kommunalvalet: "Det blir en folkomröstning om regeringens politik"

De grönas ordförande Ville Niinistö.
De grönas ordförande Ville Niinistö. Bild: Lehtikuva / Martti Kainulainen Ville Niinistö,De Gröna

De gröna har som mål att utmana regeringens åtstramningspolitik i det kommande kommunalvalet. Enligt partiordförande Ville Niinistö kan kommunerna motsätta sig regeringens sparpolitik genom större satsningar på utbildning och omsorg.

- Goda beslut ger en signal om att man värnar om allas människovärde. Ingen ska lämnas utanför eller bli diskriminerad, sade Niinistö som talade till ordförandena för partiets lokalavdelningar som hade samlats i Vanda på lördagen.

I samband med ordförandeträffen presenterade Niinistö också huvudtemana för partiets kommunalvalskampanj. Dessa är utbildning, miljö, sysselsättningspolitik och förebyggande av fattigdom.

- Kring dessa teman har vi byggt ett alternativ till regeringens kortsiktiga politik. I kommunalvalet kan vi välja på ett annat sätt, sade Niinistö.

Mer pengar till skolorna, gratis dagvård

Niinistö sticker inte under stol med att det finns ett tema framom andra som kommer att dominera De grönas kampanj - nämligen utbildningen.

- Vi tycker att Sipiläs regering har gjort alldeles för tuffa nedskärningar som äventyrar ungas möjlighet att få andra stadiets utbildning. Man har också begränsat rätten till dagvård för barn till arbetslösa föräldrar. Vi är ett mer mänskligt alternativ i det här avseendet.

Stick i stäv med regeringen vill De gröna återta beslutet om att begränsa den subjektiva rätten till dagvård. Partiet förespråkar också en gradvis övergång till avgiftsfri småbarnsfostran.

- Vi har många kommuner som har råd med det, vi börjar där och visar att det är möjligt, säger Niinistö.

Folkomröstning om regeringens politik

Enligt Niinistö blir kommunalvalet en folkomröstning om regeringen Sipiläs politik: ett val mellan mer åtstramning och nya satsningar. Det går att ändra kurs, lyder Niinistös budskap.

- Kommunerna kan återbörda pengar till utbildningen, de kan stävja ojämlikheten, satsa på nya miljölösningar och bidra till att integrera flyktingar.

Han är också beredd att utmana regeringens mål att minska på den offentliga skuldsättningen. En politik som enligt honom leder till kortsiktiga lösningar till exempel inom utbildningen.

- Rädslan för skuldsättning får inte gå före den nytta som man får genom att investera i utbildningen. Visst kan man reformera strukturerna, pengarna kan användas effektivare, men de borde inte minska.

Störst i Helsingfors, Åbo och Tammerfors

Enligt Niinistö är De grönas utsikter inför kommunalvalet sällsynt goda. Både galluparna och responsen från fältet visar på att det finns en efterfrågan på grön politik.

- Just nu verkar det som om stödet i galluparna skulle ligga på 13-14 procent. Det är en ökning på 60 procent jämfört med förra valet. Vi tror att det är möjligt att få 14 procent av rösterna i landet, men det kräver att vi visar att vi förtjänar stödet i valet, inte bara i galluparna.

Av hävd har De gröna haft sina starkaste fästen i de stora städerna. Målet är att bli största parti i Helsingfors, Åbo och Tammerfors, säger Niinistö.

- Om vi blir största parti i Helsingfors kan vi visa på vad vi kan åstadkomma. Litar man på oss i de största städerna kan vi ta ett steg mot att bli det största partiet i riksdagsvalet.

Kandidater runt om i landet

Avgörande för själva kommunalvalsresultatet är hur kandidatnomineringen i kommunerna lyckas. Med fyra veckor kvar har De gröna nominerat drygt 1 500 kandidater.

- Historiskt sett går det bra. Vi är en god bit på vägen till att få 2 500 kandidater som är vårt mål, säger Niinistö.

Speciellt gläder sig Niinistö över att intresset för De gröna ökat i kommuner där partiet sedan tidigare inte haft så många kandidater.

- Till exempel Lahtis och Kurikka är kommuner där vi har längre kandidatlistor än förut. I många kommuner har vi också fler svenskspråkiga kandidater än tidigare, det är jag glad för.