Hoppa till huvudinnehåll

En levande människas kamp i systemet

joutseno förvarsenhet
joutseno förvarsenhet joutseno förvarsenhet

Det här är en berättelse om väntan, olycklig timing och ett system där alla gör sitt jobb, och ingen har ett helhetsansvar för de människor systemet handskas med.

man
man Bild: Yle / Nina Lindfors man

Drömmen om arbetsrelaterat uppehållstillstånd

Det här är 25-årige Hayder från Irak.
Efter ett och ett halvt år som asylsökare i Finland fick Hayder jobb på ett bageri i början av november 2016.
Han lämnade då in en elektronisk ansökan om arbetsrelaterat uppehållstillstånd, men för att ansökan ska bli giltig måste man personligen visa upp sig med sitt pass och betala en avgift på 500 euro.

Behandlandet av uppehållstillstånd flyttades vid årsskiftet från polisen till Migri. På grund av flytten var tidsbeställningssystemet de sista månaderna förra året i praktiken så gott som ur bruk.
Hayder fick en tid till Migri först den 10 januari i år.

Under tiden fick han avslag på besväret han lämnat in efter ett negativt svar på sin asylansökan. Därmed var hans asylprocess avslutad.
En person vars asylprocess är avslutad har trettio dagar på sig att frivilligt lämna landet.

Jag kan inte åka till Irak, det är att gå en säker död till mötes

Hayder kom inte åt att gå till Migri och aktivera sin ansökan om uppehållstillstånd genom arbete. Fyra dagar innan utsatt tid blev han gripen och inlåst i polisens förvar - därifrån han kan tvångsdeporteras till Irak.

En kraftigt upplyst tegelbyggnad med taggtråd runt gårdsstängslet
En kraftigt upplyst tegelbyggnad med taggtråd runt gårdsstängslet Bild: Yle / Nina Lindfors förvarsenhet krämertsskog

Förvaret - "Säilö" för de invigda

När man ska besöka någon på förvarsenheten för utlänningar i Krämertsskog i Helsingfors får man först låsa in sina ytterkläder och tillhörigheter i ett skåp. Nyckeln lämnar man till vakterna tillsammans med sitt identitetsbevis. Sedan går man igenom en säkerhetskontroll lik den som utförs på flygplatser. Också skorna får man ta av sig för genomsökning.
Personalen är vänlig och hövlig.

Här inne finns nu Hayder sedan snart tre veckor.
Han har träningsbyxor och svarta flipflops på sig. Vi blir inlåsta i ett litet rum med gula väggar, så går det till när man hälsar på.
Besökstiden är varje dag mellan 10.00 och 13.30 och mellan 15.00 och 20.00. En timme får man vara där. Vill man be om något, eller vill man ut, får man trycka på en summer och vänta.

I korridoren hörs en upprörd röst tala i telefon på franska.
Haider har vänliga ögon och öppen blick, men jag ser att ögonen är röda. Han har gråtit. Det griper tag i maggropen på mig.

Flydde undan tvångsrekrytering

I sin hemstad i södra Irak jagades Hayder av en shiamilisgruppering som ville att han och hans bröder skulle strida med dem, trots att de kommer från en sunnifamilj. Eftersom milisen kan komma att använda våld mot vem som helst vägrade han.
Hans yngsta bror som var bara 18 år blev dödad i den fruktansvärda och mystiska massakern vid Camp Speicher 2014, då Isis mördade nästan 1600 obeväpnade irakiska soldater som ansågs vara shiamuslimer.

en mans knäppta händer
en mans knäppta händer Bild: Yle / Nina Lindfors händer knäppta
Jag har lämnat definitioner som sunni och shia bakom mig. Definitionerna leder bara till våld. Jag behöver ingen speciell religion för att tro på Gud.

Hayder och hans andra bror flydde tillsammans och vistades en tid i Turkiet. Därifrån återvände brodern till Irak till en annan ort än hemstaden i hopp om att milisen inte skulle hitta honom. Ca 20 dagar efter att han återvänt slutade det komma meddelanden från honom. Han är spårlöst försvunnen.
Hayder flydde till Finland. Han kom till Laitila.

Bild: Yle/ Nora Engström letala kyrka
.

Asylsökare får arbeta utan arbetstillstånd

I Finland har asylsökare rätt att arbeta efter att tre månader har gått sedan de lämnat in sin asylsökan om de har pass, och efter sex månader om de inte har det. Detta är inte samma som arbetstillstånd.
Arbetstillstånd och uppehållstillstånd relaterat till det kan en utlänning anhålla om med ett heltids arbetskontrakt

För att tillståndet ska kunna beviljas måste ansökan först synas och få grönt ljus av TE-centralen. Arbetet måste vara inom en bransch som det är svårt att rekrytera finländsk arbetskraft till. Migri fattar beslut om arbetsrelaterat uppehållstillstånd efter TE-byråns utlåtande om varje enskild ansökan baserat på statistik om utbud och efterfrågan av just den typens arbetskompetens inom ifrågavarande geografiska område.

Äntligen arbete

Laitila stad har ett integrationsprojekt för invandrare, och projektledaren har sammanfört flyktingar och arbetsgivare.
I november 2016 fick Hayder jobb i Laitila.
Inga Heinonen, verkställande direktör på bageriet Laitilan Leipä berättar:

Han ville göra arbetsintervjun på finska. Då tänkte jag att han utnyttjat sin tid i Finland fiffigt.

"Laitila är en liten kommun, och folk flyttar ogärna hit. Vi har inte speciellt lätt att få tag på arbetskraft. Vi har några lediga platser nu också. Dessutom kräver vi erfarenhet från livsmedelsbranchen, och det hade Hayder."

Hayder började jobba på bageriet i början av november och anpassade sig fort. "Man tror kanske att det är lätt att jobba på bageri, man rullar lite bullar, men arbetet innehåller också tungt lyftande och många olika moment. Hayder lärde sig ovanligt snabbt.", säger Inga Heinonen.

Slutet på asylprocessen

En somalisk man håller upp Migrationsverkets brev framför sitt ansikte.
En somalisk man håller upp Migrationsverkets brev framför sitt ansikte. Bild: Yle/Eva-Maria Koskinen humanitärt skydd,Migrationsverket,asylpolitik

Hayders asylhistorik i Finland är lik många andra irakiska unga mäns med berättelser om dödade bröder och personliga hot; avslag på asylansökan från Migri, avslag från Förvaltningsdomstolen på besväret, och slutligen avslag på ansökan om besvärsrätt från Högsta Förvaltningdomstolen.

I och med att asylprocessen var slut upphörde också hans tillfälliga rätt att arbeta. Nu var det bara att vänta på arbetstillstånd för att komma igång igen

Några datum

Tisdag 10 januari var dagen då Hayder skulle gå till Migri i Reso, och fullborda sin ansökan om arbetsrelaterat uppehållstillstånd.

Fredag 6 januari var han kallad till polisstationen i Reso, vägg i vägg med Migri dit han skulle några dagar senare.
Då han kom till polisen på fredagen blev han gripen och förd till polisfängelse i Åbo. Där tillbringade han veckoslutet.

Söndag 8 januari blev det en rättegång i Åbo, där domstolen bekräftade att polisen har rätt att hålla honom fången. Efter det blev Hayder förd till det som på branchens slang kallas "Säilö".
Förvarsenheten i Krämertsskog. Ett ställe dit man för utlänningar som ska utvisas ur landet, och som man misstänker att annars kunde gömma sig.

Torsdag 12 januari fick han höra att han blir deporterad till Irak följande måndag tillsammans med en annan irakier.
Måndagen kom och inget skedde.

På onsdagen blev den andre tvångsdeporterad. Hayder följde med skeendet genom bildmeddelanden från polisbilen som till sist var parkerad på startbanan invid ett flygplan.
Sedan bröts kontakten.

Att ta i förvar ska vara sista utvägen

Jag frågar förmannen för utlänningspolisen i Reso, Marko Heikkilä, varför just Hayder sattes i förvar. I lagen och inrikesministeriets riktlinjer står att frihetsberövande är en sista åtgärd. Först ska mindre restriktiva åtgärder användas - såsom beslagtagande av pass eller andra resehandlingar, och anmälningsplikt hos polisen. Förvar används när polisen har grund att misstänka att personen ifråga planerar att gömma sig och försvåra deporteringen.
Polisen hade Hayders pass, och han har kommit till polisstationen de gånger han varit kallad. Så varför just han. Otur?
Heikkilä har själv inte varit på arbete den dagen, så han har inte personligen fattat beslutet. Han säger att asylsökare vars process är avslutad har trettio dagar på sig att frivilligt lämna landet, och efter det kan de tvångsdeporteras, så är det bara. Att ta någon i förvar är en laglig åtgärd som polisen kan använda.

Efter det är det en domstol som fastslår att förvaret kan fortsätta.
Allt som oftast beviljar domstolen polisens ansökan om att få hålla en person i förvar.

Yle-uutiset intervjuar polischef

Min kollega från Yle-uutiset Eero Mäntymaa, som också har satt sig in i Hayders fall, frågar polisinspektor Mia Poutanen varför polisen sätter också sådana personer i förvar, vars pass polisen har, och som har åtlytt polisens kallelser till förhör. Mia Poutanen svarar: Att ta i förvar är en sista åtgärd som polisen har rätt till. Det är undersökningsledaren som i varje enskilt fall bestämmer vilka metoder som ska användas för att säkerställa att en person kan deporteras.

Polisbilar på Mannerheimgatan i Borgå
Polisbilar på Mannerheimgatan i Borgå Bild: Yle/Stefan Paavola polisbilar

Ny asylansökan

Sent under hösten har Hayder blivit utsatt för nya hot från Irak, som han inte vågar berätta offentligt om. Han har lämnat in en ny asylansökan på basis av dem. På måndag 30.1 ska Migri intervjua honom i förvaret i Krämertsskog. Sedan blir det att vänta på svar igen. Men varför ska han göra det inlåst?

Finsk musik och grammatik på youtube

Innan jag ska gå talar vi om Finland och det finska språket. Hayder tycker om finsk musik.

Jag har lärt mig alla orden till "Puhu äänellä jonka kuulen" av Happoradio
man som blundar
man som blundar Bild: Yle / Barbro Björkfelt Ansiktet

Musik är ett bra sätt att lära sig nya ord och att förstå språket. "Jag kan grammatik, men jag har inte tillräckligt stort ordförråd än", säger han.
"Innan jag fick mitt första avslag lärde jag mig tio nya ord om dagen. Nu lär jag mig kanske två, och det kan hända att jag glömmer vad jag lärt mig. Det är svårt att koncentrera sig och lära sig något när man är orolig."

På youtube finns en kanal där en irakisk man förklarar finsk grammatik på arabiska. Jag har sett alla avsnitten många gånger.

- Frihet är så viktigt. Visserligen satt jag mest inne på rummet på förläggningen också. Men närhelst jag ville det kunde jag gå ut. Det här är så annorlunda. Jag har aldrig varit inlåst förr. Jag visste inte att det är så tungt.
- Det är nånting som de flesta av oss aldrig behöver uppleva, säger jag.

Jag trycker på summern och väntar. Vakten knackar på dörren innan hon öppnar den. Jag får gå igenom rummet med metalldetektorn igen. Jag får tillbaka mitt körkort och nyckeln till skåpet där min ryggsäck och mina ytterkläder finns. Innan jag blir utsläppt i trapphuset måste dörren in till korridoren med rummen där människor förvaras vara stängd. Aldrig två dörrar öppna samtidigt.
Jag går ned för trappan och påbörjar den korta promenaden mot Kottby station.

- Så ni har inte fått några nya riktlinjer angående förvar? frågar Eero Mäntymäki från Uutiset. Mia Poutanen svarar -Polisen har nu tilldelat mera resurser för verkställande av deporteringar. Nu kommer det många fall där asylprocessen tagit slut och personerna kan avlägsnas ur landet, men några nya regler gällande förvar finns det nog inte. Men visst kan enskilda undersökningsledare alltid besluta om det, ifall det finns misstankar om att personen tänker gömma sig och smita undan. Sedan bestämmer ju domstolen om man kan hålla kvar personen i förvar."

Det att Finland inte har ett avtal om mottagande av icke-frivilligt återvändande medborgare med Irak gör det bara lite besvärligare i praktiken, men inte omöjligt. Det har kommit order om att intensifiera förverkligandet av utvisningarna av dem som inte har rätt att fortsätta vistas i landet - och då gör vi det.

Om, om, om ändå.

Jag kommer på mig med att tänka OM. Om, om, om, om, om.

Om någon hade tipsat Hayder om att i stället för att snällt vänta på sin tur i två månader ta en ledig dag, åka till Helsingfors och ställa sig utanför polisstationen i Böle i arla morgonstund och köa, då hade han kunnat få in sin ansökan samma dag, i början av november, och kanske snart haft arbetstillståndet i sin hand. Kanske en inlämnad ansökan om arbetstillstånd hade gett honom någon form av trovärdighet inför polisen. Även om det att ha lämnat in en ansökan om uppehållstillstånd baserat på arbete inte i sig är en grund att få vistas i Finland så som en asylprocess är det.

-Ansökningar om arbetstillstånd ska i huvudsak lämnas in i utlandet, säger en informatör på Migri. "Till exempel i Ankara."

Nu är Hayder fängslad. Han har inte begått något brott. Han har kommit till Finland för att söka skydd och undgå samma öde som sina två bröder.
Ingen myndighet vill honom illa här. Alla gör sitt jobb och bara sitt jobb.
Han är mycket orolig för hur det ska gå för honom.

joutseno förvarsenhet
joutseno förvarsenhet joutseno förvarsenhet

Nerg uppmanade asylsökare som fått avslag att söka arbete eller studieplats

Inrikesministeriets kanslichef Päivi Nerg har i intervjuer sagt att de asylsökare som får avslag borde försöka få uppehållstillstånd på andra sätt, genom arbete eller studier.

Jag frågar Päivi Nerg om hon kan ge en kommentar angående personer i Hayders situation. Det är inte unikt att någon som kommit hit som asylsökare har ett eller till och med flera arbeten, och ändå blir utvisad.
Finns det inom det nuvarande systemet en rimlig och rättvis chans för asylsökare att faktiskt göra som hon offentligt föreslagit? Päivi Nerg är på tjänsteresa och svarar mig per e-post:

"Myndigheterna måste agera enligt lagar och förordningar.

På många punkter är det möjligt att vara flexibel, och jag vet att myndigheterna kan vara det speciellt när de stöter på mänskligt lidande. Men alltid är det inte möjligt att handla annat än enligt normerna, hur gärna man än skulle vilja. Lag är lag.

Kunde han få eskort för att lämna in ansökan?

Både Hayders jurist och frivilligarbetaren Sofia Salokorpi har varit i kontakt med polisen och frågat om polisen kunde eskortera Hayder mellan förvarsenheten och Migri så att han skulle få sin ansökan om uppehållstillstånd pga arbete inlämnad.
Det går inte.
Polisen sitter på Hayders pass, som Migri måste se för att ansökan ska åka iväg. Och Migri har sitt tidsbeställningssystem.
Eller också borde man gå dit och köa tidigt på morgonen.
Det är mycket begärt att en poliseskort ska köa med Hayder utanför det stängda Migri en timme eller mer före öppningsdags. För mycket begärt.

- Han får avhandla alltsammans med Migri, när de ändå ska intervjua honom på måndag, säger polisen i Helsingfors. Men Hayders ansökan om arbetstillstånd finns i Migris elektroniska databas, och den tjänsteman som kommer för att intervjua honom angående den nya asylansökan har antagligen ingenting att skaffa med ansökningar om arbetsrelaterat uppehåll.

"Jag har själv barn i samma ålder, säger Sofia Salokorpi. Mina barn är fria att resa, träffa sina vänner och bygga upp en framtid för sig själva.

Det känns så orättvist att någon som Hayder inte ska ha samma möjlighet till ett sorglöst liv. Precis som de är han en ung människa som vill leva och ha en framtid.

Jag hör Hayders ord:

Jag önskar bara att jag kunde åka tillbaka till Laitila och jobbet igen.
Men jag måste vänta.

Är det något Hayder har gjort så är det att vänta.

Om Hayder släpptes fri kunde han följande morgon gå och ställa sig i kö utanför Migri i Helsingfors för att lägga sista handen vid sin ansökan om uppehållstillstånd baserat på arbete.

"Skulle det gå så väl att Hayder får stanna i Finland så har han alltid ett jobb hos oss" , säger Inga Leinonen. "Det känns illa att det har gått så här. Det vore verkligt synd om han blev skickad tillbaka."

joutseno förvarsenhet
joutseno förvarsenhet joutseno förvarsenhet

Nu tvångsdeporteras asylsökare som fått avslag till Irak.

Hayder bleknar när han tänker på det. Jag är väldigt rädd, säger han lågmält. Det är verkligen att bli skickad tillbaka till döden.

Hellre tillbringar jag resten av livet inlåst här än åker tillbaka dit.

Artikeln editerad 1.2.2017:

Hayder har blivit antagen som ny asylsökare redan den 13.1.2017. I måndags, 30.1 hade han sin asylintervju pga de nya hoten han utsatts för. En representant för Migri kom och intervjuade honom i förvaret i Metsälä.
Frihetsberövande i förvar ska vara den sista åtgärden när polisen har skäl att tro att personen kommer att gå under jorden. Nu har ju Hayder laglig rätt att vistas i Finland eftersom han igen är asylsökare.
Polisen har hans pass, och han har kommit till polisstationen när han varit kallad.

Han hoppas fortfarande på att få fullborda sin ansökan om arbetsrelaterat uppehållstillstånd. För det behöver han kunna uppsöka Migri personligen. Den tjänsteman från Migri som intervjuade honom i måndags kunde inte hjälpa till i den frågan.

Så vilken är orsaken att hålla honom i förvar nu?