Hoppa till huvudinnehåll

Flyktingar flyttar bort från Hangö

Sarah Hussein, Al-Hassan Falh och Bakr Al-Juboori
Sarah Hussein och Al- Hassan Falh bor i Lappvik men önskar att de får flytta till Ekenäs. Bakr Al-Juboori bor i Dragsvik och hoppas få fortsätta med det. Alla tre har fått negativa asylbesked och väntar på slutliga beslut från förvaltningsdomstol. Sarah Hussein, Al-Hassan Falh och Bakr Al-Juboori Bild: Yle/Maria Wasström Västnyland,Zamzam,Raseborg,bakr al-juboori

Alla asylsökade som kommit till Hangö och fått asyl i Finland har flyttat till annan ort. Huvudstadsregionen, utbildning och jobb lockar.

- Av någon anledning har de asylsökande som bott i Hangö och sedan beviljats asyl inte valt att stanna i Hangö, berättar Arto Mansikkavuori som är chef för Röda korsets flyktingförläggning i Hangö. Alla 28 som fått positivt beslut har flyttat till andra orter.

Stadsdirektör Denis Strandell är besviken över att flyktingarna inte valt att stanna i Hangö.

- Det hade varit önskvärt att åtminstone en del av dem hade stannat för vi har lidit i trettio år av befolkningsflykt, säger Strandell som ser det som en av sina största utmaningar att försöka vända den trenden.

Hangös stadsdirektör Denis Strandell
Hangös stadsdirektör Denis Strandell hade hoppas att fler flyktingar valde att stanna i Hangö. Hangös stadsdirektör Denis Strandell Bild: Yle/Maria Wasström Västnyland,Denis Strandell

- Om ett antal flyktingar hade valt att bygga upp en framtid i Hangö så hade det i alla fall varit ett tillskott, säger Strandell.

Han är ändå övertygad om att flyttrörelsen är en allmän trend som inte är specifik just för Hangö.

- Storstadsregionerna lockar, konstaterar han.

Ingen utbildning i Hangö

Mansikkavuori tror i sin tur att den största orsaken till att flyktingarna valt en annan ort är det faktum att det inte finns integrationsutbildning i Hangö.

Integrationsutbildningen ges till flyktingar som beviljats asyl i Finland. I Västnyland ordnas integrationsutbildning i Karis.

Arto Mansikkavuori, chef för flyktingförläggningen i Hangö
Arto Mansikkavuori säger att de flesta asylsökande verkar trivas i Hangö. Arto Mansikkavuori, chef för flyktingförläggningen i Hangö Bild: Mirigli Långström Västnyland,arto mansikkavuori

Mansikkavuori är övertygad om att de flesta asylsökande i Hangö trivas bra.

- Vårt koncept här i Hangö går ut på att erbjuda lägenheter till varje barnfamilj.

De flesta av familjerna bor i tvårummare i Lappvik.

- Jämfört med en vanlig flyktingförläggning har familjerna här mera utrymme och lugn och ro, säger Mansikkavuori.

Han säger också att ett tecken på att det fungerat bra är att det inte förekommit störande beteende.

Lappvik är fint men ödsligt

Sarah Hussein är en av de asylsökande som bor i Lappvik i Hangö. Hon kom till Finland hösten 2015 från Irak.

Bakom sig hade hon bland annat en ödesmättad båtresa över Medelhavet från Turkiet till Grekland. Hon och hennes man Al-Hassan Falh fick bo på Raasepori Resort tills den stängdes i höstas. Då flyttade de till Lappvik.

- Det är vackert i Lappvik och människorna är vänliga, säger Sarah Hussein.

En ung asylsökande kvinna med långt mörkt hår.
Sarah Hussein trivs bra i Lappvik men bristen på jobb och socialt umgänge gör att hon hellre skulle bo i Ekenäs. En ung asylsökande kvinna med långt mörkt hår. Bild: Yle/Maria Wasström västnyland,Raseborg

Hon säger ändå att hon gärna hade valt att flytta till Ekenäs.

Hennes man Al-Hassan Falh har ett deltidsjobb på café Zamzam i Ekenäs. Kortare arbetsresor och fler bekanta ansikten gör att Ekenäs känns lockande för dem.

För tillfället ser deras framtid däremot inte så lovande ut. De har fått negativt besked från Migrationsverket och väntar nu på att deras överklagan ska behandlas i domstol.

Deras vän Bakr Al-Juboori som också jobbar deltid på café Zamzam bor i Dragsvik och är nöjd med det.

- Människorna här talar svenska och det gillar jag. Jag har många vänner här i Ekenäs. Ekenäsborna gillar sina flyktingar och hjälper dem, säger Bakr Al-Juboori.

Han har ändå en viss förståelse för att flyktingar tycks välja att flytta bort från mindre städer och byar, särskilt om de varken hittar arbete eller utbildning på orten.
Dessutom spelar det in var släktingar och vänner bor.

De flesta får back på ansökan

Av de asylsökande i Hangö har 28 personer beviljats asyl i Finland. De har alltså alla flyttat från Hangö.

När några flyttar bort kommer vanligtvis andra i stället.

Kapaciteten i Hangö räcker till 150 asylsökande och för tillfället är siffran just under det.

Många har redan fått ett negativt svar men eftersom de har rätt att överklaga beslutet väntar de nu på beslut från förvaltningsdomstol.

Regeringens skärpning av asylpolitiken har också påverkat de asylsökande i Hangö.

De flesta kommer från Irak och av dem kan omkring 20 procent vänta sig ett positivt beslut uppskattar Mansikkavuori.

- De flesta vill nog allra helst bo i Helsingfors där det händer saker och där det finns landsmän och folk från den egna kulturen, tror Mansikkavuori.

På grund av svårigheten att hitta boende i Helsingfors väljer också en del att flytta till andra större städer och framför allt orter med goda kommunikationsmöjligheter.

Goda kommunikationsmöjligheter är också ett plus. Och sen är det ju det där med jobb. Om någon lyckas få ett jobb så stannar antagligen hela familjen och kanske till och med också andra familjer. Av de asylsökande i Hangö är nämligen de flesta familjer med både vuxna och barn.

Många kvar som väntar på svar

Mansikkavuori understryker att det fortfarande finns många asylsökande i Hangö som väntar på ett svar och att det bland dem kan finnas intresse att stanna i Hangö.

Dem hoppas också stadsdirektör Strandell på:

- Vi borde kanske marknadsföra oss bättre, funderar Strandell och nämner att Hangö har mycket att erbjuda beträffande bland annat boendemiljö.

- Arbete är förstås essentiellt. Vi har ju den smått konstiga situationen i Hangö att vi har en massa arbetslösa men också många arbetstillfällen, säger han.