Hoppa till huvudinnehåll

Lintilä om Tesla: Vi är redan nu på efterkälken och har inte råd med intern strid

Näringsminister Mika Lintilä (C).
Näringsminister Mika Lintilä (C). Näringsminister Mika Lintilä (C). Mika Lintilä,Finlands näringsminister,Näringsminister,politiker,Regeringen Sipilä,Centern i Finland

Näringsminister Mika Lintilä (C) säger att om Finland ska ha en chans att få en Teslafabrik så måste man som nation enas om att föra fram en ort där fabriken skulle kunna etableras.

Vasa stad offentliggjorde i december sina planer på att locka till sig Tesla, då bolaget ska etablera en enorm batterifabrik i Europa. Men förra veckan meddelade även Kotka att man vill ha Teslas Gigafactory.

Konkurrensen om fabriken är stenhård och till exempel Tyskland för fram München, Holland Rotterdam och Portugal Lissabon.

- Då skulle det se konstigt ut om Finland skulle föra fram en rad olika städer, sa Lintilä på lördagen i Yles tv-program Morgonettan.

Något direkt svar på vilken ort det borde vara gav ministern ändå inte, utan medgav enbart att det finns en utredning gjord vid ministeriet som pekar på fördelar med en rad orter.

Slår utredningen fast att Vasa skulle vara bäst?

- Vasa var bland dom bästa.

Vill diskutera som Team Finland

Näringsministern avslöjade även att han har bjudit in representanter för alla de orter som placerat sig i toppen av ministeriets utredning till diskussion.

- Jag vill att vi för en diskussion utgående från att vi är Team Finland. Skulle Tesla välja Finland skulle det vara alla tiders största enskilda investering i vårt land, påpekade ministern.

Centerpartisten Lintilä är invald från Vasa valkrets och fick i programmet även frågan om hans stöd för Vasa som etableringsort handlar om att dra hemåt, vilket han förnekade.

- Förutom att Vasa hör till de orter som vi anser bäst lämpade för det här projektet så har Vasa även helt klart kommit längst i sina förberedelser.

- Vi ligger redan nu aningen på efterkälken om man ser till våra konkurrenter ute i Europa. Det vore en ytterst svår situation om vi nu gick in för ytterligare långa och utdragna utredningar. Nu borde vi redan ha full fart framåt med det här projektet, sade Lintilä.

Läs också