Hoppa till huvudinnehåll

Många frågetecken kring sprinttruppen till VM: ”Mari har förtjänat en plats i Lahtis”

Mari Laukkanen.
Mari Laukkanen har gjort bra tävlingar i världscupen. Mari Laukkanen. Bild: EPA Mari Eder

Mari Laukkanen har seglat upp som en given åkare i sprinten i VM i Lahtis om några veckor. Förutom Laukkanens formbesked bjöd lördagens tävling i Falun inte på några större positiva nyheter.

Lördagens fristilssprint i Falun skulle vara den tävlingen där de blåvita sprintåkarna skulle visa vad de går för med tanke på VM i Lahtis om några veckor.

De besked som chefstränaren Reijo Jylhä fick var inte speciellt positiva men på damsidan ser det ändå lite bättre ut än bland herrarna.

Krista Pärmäkoski och Mari Laukkanen tog sig vidare från kvalet. Pärmäkoski gjorde en bra insats då hon slutade fyra men sprint kommer hon inte att satsa på i VM.

Mari Laukkanen har gått vidare från kvalet i de två sprinttävlingar som hon ställt upp i den här vintern.

– Krista har visat att hon är i form och klarar sig både i sprint och på längre sträckor. Hon har också visat att hon är bra i både klassisk och fristil.

– Mari förtjänar en plats i Lahtis efter vad hon har visat i de två tävlingar som hon varit med i. Hon har fått erfarenhet från tävlingar nu men utöver det är mycket öppet, säger Jylhä till Yle.

Mycket avgörs efter FM

För de finländska herrarna blev tävlingen i Falun inte lyckad. Sex åkare startade i kvalet men endast Ristomatti Hakola och Anssi Pentsinen tog sig vidare till kvartsfinal.

– Det var inte vad vi hade förväntat. Vi trodde nog att laget skulle vara mer eller mindre klart nu. Det är nog mycket som ännu är öppet inför FM i Keuruu då det inte blev bättre resultat nu, säger han.

Jylhä säger ändå att Ristomatti Hakola kan vara nästan säker på en plats i VM.

– Han har visat bra form men det har varit ganska så många vurpor i de senaste tävlingarna, säger han.