Hoppa till huvudinnehåll

Positiv ton i samtal mellan Putin och Trump

Donaldn Trump talar med Vladimir Putin i telefon.
Donald Trump talar med Vladimir Putin i telefon. Donaldn Trump talar med Vladimir Putin i telefon. Bild: EPA/MICHAEL REYNOLDS Donald Trump,Vladimir Putin,Vita huset,telefonsamtal

Ledarna för USA och Ryssland talade i telefon med varandra på lördagen och kom överens om att börja förbereda ett möte.

Det var första gången presidenterna Vladimir Putin och Donald Trump samtalade sedan Trump blev president för drygt en vecka sedan.

Trump har sagt sig vilja förbättra relationerna till Ryssland.

Uttalandena från Washington och Moskva sade dock ingenting direkt om att presidenterna skulle ha diskuterat de amerikanska sanktionerna mot Ryssland.

- Bägge parter uttryckte vilja att aktivt arbeta tillsammans för att stabilisera och utveckla det rysk-amerikanska samarbetet på konstruktiv basis, som jämlika och till ömsesidig nytta, hette det i ett uttalande från Kreml.

Enligt uttalandet enades Trump och Putin om behovet av att normalisera relationerna, som nådde en bottennivå under Barack Obamas tid som president efter den ryska annekteringen av Krim, bombningarna i Syrien och beskyllningarna om rysk inblandning i det amerikanska presidentvalet.

Ryssland är belagt med sanktioner både av EU och USA skilt för sig på grund av Krimockupationen och den ryska inblandningen i inbördeskriget i östra Ukraina.

Trump talade också med bland andra Frankrikes president François Hollande, Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Japans premiärminister Shinzo Abe på lördagen.