Hoppa till huvudinnehåll

Psykologer som anlitades av CIA hotas av rättegång

Demonstranter kräver stängning av Guantánamolägret utanför Vita Huset i januari 2016
Demonstration mot fånglägret Guantánamo där fångar utsatts för hårda förhörsmetoder. Demonstranter kräver stängning av Guantánamolägret utanför Vita Huset i januari 2016 Bild: EPA/JIM LO SCALZO Guantánamobasen,Guantanamo,demonstrationer (samhälleliga händelser),fångläger,Vita huset

En federal domare i USA stöder en stämningsansökan mot två psykologer som har utvecklat hårda förhörsmetoder för underrättelsetjänsten CIA:s räkning.

Medborgarrättsorganisation ACLU vill dra psykologerna inför rätta på grund av den behandling som tre fångar råkat ut för i CIA-styrda fängelser i Afghanistan.

En av fångarna dog i fängelset två veckor efter att ha tagits tillfånga. De två andra säger att de utsattes för tortyr under fångenskapen.

Den federala domaren Justin Quackenbush förkastade påståenden om att psykologerna skulle ha varit federala agenter, vilket skulle ha kunnat ge dem immunitet.

De två psykologerna utvecklade förhörsmetoder och deltog i förhör med fångarna i CIA-anläggningarna. Fångarna slängdes mot väggen, stuvades in i lådor som påminner om likkistor och utsattes för extrema temperaturer, smärtsamma ställningar, öronbedövande oljud, sömnbrist, svält och vattentortyr.

Psykologerna säger att det rörde sig om hårda förhörstekniker, inte tortyr eller krigsförbrytelser.

ACLU skrev i ett uttalande år 2015 att psykologi är ett vårdande yrke, men att de två psykologerna bröt mot yrkets etiska regler på det mest avskyvärda sättet. De två överlevande har fortfarande fysiska och psykiska men av tortyren, uppger ACLU.

USA:s regering betalade under loppet av flera år sammanlagt 81 miljoner dollar till de två psykologernas företag.

Rättegången inleds enligt planerna i juni.

Läs också