Hoppa till huvudinnehåll

Trumps flyktingstopp slår hårdast mot de mest utsatta och kan strida mot grundlagen

Donald Trump.
Donald Trump. Bild: EPA/ OLIVIER DOULIERY / POOL Donald Trump

President Donald Trumps beslut att stänga USA:s gränser för människor från sju länder i Mellanöstern och Nordafrika har fått kritik av både länder och organisationer.

Presidentordern innebär att inga flyktingar får komma till USA under de följande fyra månaderna. För syriska flyktingar gäller förbudet tillsvidare på obestämd tid. När landet igen börjar ta emot flyktingar kommer kristna att få förtur.

– Vi vill vara säkra på att vi inte släpper in de hot som våra soldater bekämpar. Vi vill bara släppa in dem som vill stötta vårt land och som djupt älskar vårt folk, säger Trump.

Samtidigt kommer personer från Syrien, Irak, Iran, Libyen, Somalia, Sudan och Jemen inte att kunna få visum till USA under de kommande 90 dagarna.

Några av våra värsta farhågor kring Trumps ledarskap har redan blivit verklighet.― Amnesty Internationals generalsekreterare Salil Shetty

En del passagerare har redan nekats tillstånd att stiga ombord på plan till USA.

"Flyktingar bör behandlas lika"

Trump vill också minska antalet flyktingar som får asyl i USA från 110 000 per år till 50 000. FN uppmanade på lördagen USA att hålla kvar sin "starka ledarroll och långa tradition av att skydda dem som flyr konflikter och förföljelse".

"Behoven hos flyktingar och migranter världen över har aldrig varit större och USA:s mottagande av kvotflyktingar är ett av de mest betydelsefulla systemen i världen", skrev FN:s flyktingorgan UNHCR och Internationella migrationsorganisationen IOM i ett gemensamt uttalande.

Organisationerna betonade också att flyktingar måste behandlas lika, oavsett bakgrund.

"Flyktingar ska behandlas lika när det gäller skydd, hjälp och möjligheter till asyl, oavsett deras religion, nationalitet eller ras, skriver organisationerna.

Både Tyskland och Frankrike har kraftigt fördömt Trumps order och sagt att alla länder har ett ansvar för flyktingar.

En syrisk flicka sitter utanför sitt tält på ett flyktingläger i Sanliurfa i Turkiet.
En syrisk flicka sitter utanför sitt tält på ett flyktingläger i Turkiet. En syrisk flicka sitter utanför sitt tält på ett flyktingläger i Sanliurfa i Turkiet. Bild: EPA/TOLGA BOZOGLU kriget i syrien,flyktingar,flyktingläger,flyktingarbete

"Slår hårdast mot de mest utsatta"

Flera människorättsorganisationer har också fördömt ordern och kallat den skadlig och diskriminerande.

”Några av våra värsta farhågor kring Trumps ledarskap har redan blivit verklighet. Med ett enkelt penndrag har president Trump satt sin främlingsfientliga kampanjretorik i verket genom att skilja ut människor baserat på vilken religion de tillhör”, skriver Amnesty Internationals generalsekreterare Salil Shetty i ett pressmeddelande.

Vi är en nation av immigranter och vi gagnas alla när de bästa och smartaste från hela världen kan leva, arbeta och bidra här.― Facebook-grundaren Mark Zuckerberg

Human Rights Watch fördömer också beslutet och säger att det kommer att slå hårdast mot de människor som är mest utsatta.

”Sådana här beslut förmedlar rädsla istället för mod och det sänder ett budskap till ledare runt om i världen att det är acceptabelt med diskriminerande och isolationistisk politik”, säger Amnestys USA-forskare Grace Meng i ett pressmeddelande.

Den pakistanska fredspristagaren Malala Yousafzai, som blev skjuten i huvudet när hon kämpade för flickors rättigheter, skriver att hon är "förkrossad".

”I dessa tider av osäkerhet och oro runt om i världen, ber jag president Trump att inte vända världens mest försvarslösa barn och familjer ryggen”, skriver Yousafzai i ett pressmeddelande.

"USA kan gå miste om viktiga talanger"

Flera amerikanska företag har också fördömt Trumps beslut och uttryckt oro över vad det kan få för konsekvenser för affärslivet.

"Vi är en nation av immigranter och vi gagnas alla när de bästa och smartaste från hela världen kan leva, arbeta och bidra här", skriver Facebook-grundaren Mark Zuckerberg på Facebook. Han konstaterade också att USA måste hålla dörrarna öppna för flyktingar som behöver hjälp.

Google återkallade omedelbart en del anställda som var ute på affärsresor.

"Vi är bekymrade över följderna av den här ordern och andra eventuella förslag som kan medföra restriktioner för Google-anställda och deras familjer, eller skapa hinder för att locka nya stora talanger till USA", skriver Googles chef Sundar Pichai i ett meddelande till de anställda.

"Strider mot grundlagen"

I framtiden måste personer från de sju länderna som omfattas av det tillfälliga visumförbudet genomgå en så kallad "extrem bakgrundsgranskning". Det kravet ska inte gälla för vissa religiösa minoriteter, vilket uppfattas av många som ett sätt att prioritera kristna som kommer från länder där majoriteten är muslimer.

Många experter anser att Trumps dekret direkt bryter mot den amerikanska grundlagens krav på religionsfrihet, om majoriteten av invånarna i de länder som omfattas av visumstoppet är muslimer.

- "Extrem granskning" är bara en omskrivning för att diskriminera muslimer, säger Anthony Romero, som är chef för organisationen American Civil Liberties Union, till nyhetsbyrån AFP.

Rådet för amerikansk-islamiska relationer (CAIR) tänker lämna in en stämningsansökan mot dekretet.

- Det delar in människor på basis av deras tro och hemland och inte på deras karaktär eller en brottslig bakgrund, säger Ahmed Rehab som är chef för CAIR:s Chicago-avdelning till AFP.

Flyktingar som räddas och förs till Lampedusa.
En flyktingbåt utanför den italienska ön Lampedusa. Flyktingar som räddas och förs till Lampedusa. Bild: EPA/ONG SOS MEDITERRANEE Lampedusa,flyktingar,migranter,båtar,fartyg

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes