Hoppa till huvudinnehåll

Virpi Sarasvuo ryter till om Johaug: ”Nolltolerans och två till fyra år”

Virpi Sarasvuo visar ingen förståelse för Therese Johaug.
Virpi Sarasvuo visar ingen förståelse för Therese Johaug. Virpi Sarasvuo visar ingen förståelse för Therese Johaug. Bild: KIMMO BRANDT/COMPIC/All Over Press Virpi Sarasvuo

Yle Urheilus expertkommentator Virpi Sarasvuo är inte nöjd med hur fallet Therese Johaug behandlas i Norge. – Det är fel saker som diskuteras.

Efter två dagar av förhör i Oslo ska det norska idrottsförbundet nu ta ställning till hur lång avstängning skidstjärnan Therese Johaug ska drabbas av efter att ha testat positivt för det förbjudna ämnet clostebol.

Tidigare dopningsavstängda Virpi Sarasvuo har följt med veckans händelser och är inte nöjd.

– Diskussionen handlar enligt mig om fel saker, säger Sarasvuo till Yle Urheilu.

"Handlar om anabol steroid"

– I Norge pratar man om vad som hände och om det hela gjordes med avsikt eller inte, klagar Sarasvuo som tycker att fallet är enklare än så.

– Sett till reglerna handlar det om en anabol steroid. Nolltolerans och två till fyra år, säger Sarasvuo som alltså inte förstår den norska diskussionen om att avstängningens längd skulle vara 12 eller 14 månader.

– Bedömningen om domen ska vara två eller fyra år måste göras, men nu har diskussionen helt fel fokus, säger Sarasvuo.

Virpi Sarasvuo var själv avstängd i två år efter att ha testat positivt för hemohes i samband med skid-VM i Lahtis 2001. Hon överklagade sin dom, och har hävdat att hon inte visste att hon var dopad. Sarasvuo har dock aldrig i detalj diskuterat sitt dopningsfall offentligt.