Hoppa till huvudinnehåll

Barcelona tröttnade på turisterna och begränsar övernattningarna

Turister i stadsdelen La Barceloneta i Barcelona.
Turister i stadsdelen La Barceloneta i Barcelona. Bild: EPA / MARTA PEREZ Spanien,Katalonien,Barcelona,La Barceloneta,turister,turism

Barcelona har infört begränsningar for hotellbranschen i ett försök att stävja anstormningen av turister. Den ökade turismen har gett flera bieffekter som dyrare bostäder och sänkta löner i servicebranschen.

Det blir stopp för nya hotellbyggen och det beviljas inga nya licenser för uthyrning av lägenheter, enligt stadens beslut.

Barcelona har 1,6 miljoner invånare och besöktes av drygt 30 miljoner turister i fjol. Barcelona hör till Europas mest besökta städer.

Det gav upphov till en rekordmängd klagomål. Bara under sommarmånaderna lämnade invånarna in över 100 000 klagomål på fulla turister som betedde sig störande.

På lördagen demonstrerade ett tusental invånare mot turismen. De bar på plakat med texten "Barcelona är inte till salu".

Invånarna uppgav i en enkät i oktober att turismen var stadens näststörsta problem efter arbetslösheten.

Bland annat har bostadspriserna skjutit i höjden och lönerna inom servicebranschen sjunkit.

Barcelona har i dag de högsta hyrorna i Spanien vilket tvingar folk att flytta bort.

Arkitekten Antoni Gaudís byggnad Casa Batlló i Barcelona.
Arkitekten Antoni Gaudís byggnad Casa Batlló i Barcelonas nyare del Eixample. Arkitekten Antoni Gaudís byggnad Casa Batlló i Barcelona. Bild: CC / Flickr / Bert Kaufmann Antoni Gaudí,Barcelona,Katalonien,Spanien,Casa Batlló

Hyrorna har gått upp och bostadsbristen ökat i takt med att allt fler lägenheter börjat hyras ut till turister i stället. Det ger hyresvärdarna större intäkter.

Samma effekt har uppstått i flera andra populära städer i världen som exempelvis Berlin, där staden kraftigt begränsat lägenhetsförmedlaren Airbnb:s och andra förmedlingstjänsters verksamhet.

Den ökade turismen har gett fler jobb i servicebranschen men samtidigt lägre löner.

Enligt medborgaraktionsgruppen SOS Barcelona är lönerna i turist- och restaurangsektorn i staden endast hälften av medellönen.

Detalj från kyrkan Sagrada Familia i Barcelona.
Detalj från kyrkan Sagrada Familia som är en av Barcelonas största sevärdheter. Detalj från kyrkan Sagrada Familia i Barcelona. Bild: CC / Flickr / jacinta lluch valero Spanien,Katalonien,Barcelona,Sagrada Família,Antoni Gaudí

Barcelona har 75 000 hotellbäddar. Utöver det finns det 50 000 bäddar i registrerade rum och lägenheter för turister. Dessutom uppskattar myndigheterna att det finns lika många illegala bäddar.

Hotellindustrin har protesterat häftigt mot de nya begränsningarna och sagt att stadens ledning demoniserar turisterna.

Av de 32 miljoner turister som besökte Barcelona i fjol var största delen endagsturister. Bara åtta miljoner övernattade, säger en talesman för stadens hotellförening.

Enligt hotellvärdarna kommer bäddregleringen därför inte att åtgärda problemet med störande turism.

Turismen beräknas stå för tio-tolv procent av Barcelonas ekonomi och för fjorton procent av arbetsplatserna.

Turister på La Rambla i Barcelona.
Det populära stråket La Rambla i Barcelona. Turister på La Rambla i Barcelona. Bild: CC / Flickr / jacinta lluch valero Spanien,Katalonien,Barcelona,La Rambla,turister,turism

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes