Hoppa till huvudinnehåll

Finnair: Personer med dubbelt medborgarskap får resa till USA på vissa villkor

Finnairs plan på flygfältet.
Finnairs plan på flygfältet. Bild: Markku Ojala/All Over Press Finnair,flygtrafik,flygplan,flygfält,Flygpersonal,flygare

Avresa till USA är tillåtet för passagerare med dubbelt medborgarskap om de har sina finländska resedokument i ordning, säger man på Finnair.

Med dubbelt medborgarskap avses här en person som har både finländskt medborgarskap och medborgarskap i ett av de sju länder där medborgarna drabbats av president Donald Trumps förbud mot inresa i USA, säger chefen för Finnairs mediekontakter, Päivyt Tallqvist.

- Finnair följer de påbud som den internationella luftfartsorganisationen IATA har utfärdat, säger Tallqvist.

Enligt dessa regler får också sådana personer som har permanent uppehållstillstånd i USA tillstånd att gå ombord på Finnairs USA-flyg.

- Vi följer kontinuerligt med läget, och använder oss naturligtvis av myndigheternas regler då de förnyas.

- Om vi får passagerare som berörs av Trumps nya bestämmelser försöker vi ta kontakt med dem före avgången så att situationen blir möjligast klar för alla.

President Trump gav nyligen order om att om att flyktingmottagandet skulle stoppas och att personer som kommer från Iran, Irak, Jemen, Syrien, Somalia, Sudan och Libyen inte får inresetillstånd.

I USA är det de amerikanska myndigheterna som avgör resenärernas öde - det vill säga om de släpps in i landet.

Läs mera:

HS: Trumps inreseförbud berör tusentals finländare

Det tillfälliga inreseförbudet till USA berör även tusentals personer med dubbelt medborgarskap i Finland, rapporterar Helsingin Sanomat.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes