Hoppa till huvudinnehåll

Kvinnor och barn dödade i amerikansk räd i Jemen

Anti-amerikansk graffiti i Sanaa i Jemen.
Anti-amerikansk graffiti i Sanaa i Jemen på söndagen. Anti-amerikansk graffiti i Sanaa i Jemen. Bild: EPA/YAHYA ARHAB Jemen,Drönare,Sanaa,graffiti

Tiotals civila och milismän rapporterats ha dödats i en amerikansk attack mot en by i Jemen. Räden hade godkänts av president Donald Trump.

Räden utfördes av ett specialkommando med helikoptrar understödda av drönare, enligt lokala källor.

Det amerikanska försvarsministeriet Pentagon uppger att en av helikoptrarna landade för hårt (”hard landning”) och därefter sprängdes med avsikt.

En amerikansk kommandosoldat dödades under räden, enligt Pentagon.

Godkändes av Trump

Terrornätverket al-Qaida bekräftar att den lokala a-Qaidaledaren Abdulraoof al-Dhabab miste livet.

- Operationen började i gryningen då en drönare bombade Abdulraoof al-Dhababs hem. Sedan landsattes soldater från helikoptrar. Alla inne i huset dödades, uppger en lokalinvånare till nyhetsbyrån Reuters.

Efter det utbröt en eldstrid mellan lokala milismän och de amerikanska soldaterna.

- Helikoptrarna bombade milismännen och ett antal hus, vilket ledde till ett stort antal döda och skadade, sade ögonvittnet.

Karta över Jemen.
Karta över Jemen. Bild: Google kartor,Jemen

Enligt amerikanska tjänstemän hade räden godkänts av den nya presidenten Donald Trump. Det var första gången han gav order om en militär operation.

Räden planerades dock redan innan Trump tillträdde och hans företrädare Barack Obama fick information om förberedelserna.

Tre barn bland de dödade

Läkare och vårdare i Jemen uppger att 30 personer dödades i räden, bland dem tio kvinnor och tre barn.

Ett av de dödade barnen var barnbarn till den USA-födda jemenitiska islamisten Anwar al-Awlaki, som själv dödades i en amerikansk drönarattack i Jemen 2011.

Pentagon säger att fjorton al-Qaidakrigare dödades i söndagens räd och att amerikanerna säkrade information som ”troligen ger inblick i planer på framtida terrordåd”.

USA betraktar den jemenitiska grenen av al-Qaida som terrornätverkets farligaste del. Männen som utförde attacken mot den franska satirtidningen Charlie Hebdo uppgav sig vara från al-Qaida i Jemen innan de sköts ihjäl.

Läs också