Hoppa till huvudinnehåll

Maria Sundblom Lindberg: Soulsisters

Maria Sundblom Lindberg gör anteckningar i ett häfte.
Maria Sundblom Lindberg gör anteckningar i ett häfte. Bild: Parad Media Yle Fem,programledare,präster,terapeuter,maria sundblom lindberg

Vi är på bröllop. Det är fest och dans. Välvalda ord varvas med de pinsamma. Mycket släkt. Rolig släkt och sen stiger syskonen upp. De är fyra och de är som en emotionell kvartett där de olika personligheterna kompletterar varandra. Slisk, slisk. Yes, precis så där gulligt är det faktiskt, men jag känner att det där vill också jag ha. Vill, vill, vill. Jättemycket vill jag, men eftersom det inte är möjligt att i vuxen ålder samla ihop till en kompatibel och kul syskonkvartett så vill jag gärna få en själv.

Tjugo år senare har jag faktiskt en kvintett och jag har gjort mitt allt för att de skall börja gnola ihop och så småningom hitta sin stämma. Jag har har använt alla mina pedagogiska manualer och ritat upp strategier för anknytning, men mest av allt har jag använt varje pytteledighet och dragit iväg med dem alla till skogs. Till kottar och pinnar och lekar där alla kan vara med. Men har de fått den djupa samhörigheten som jag själv har saknat?

Familjen Grüssner medverkar i Cirkus Familj.
Familjerna Grüssner och Lindberg runt soffbordet. Familjen Grüssner medverkar i Cirkus Familj. Bild: Parad Media Johanna Grüssner,Johanna Grüssner,barn (familjemedlemmar),barnfamiljer,syskonskap,knut grüssner

Ingen aning. Jag kan konstatera att vissa av syskonen är närmare än de andra, att några konstellationer funkar sämre och att en är rent av livsfarlig just nu, men om de har den djupa gemenskapen..? Det vet man kanske inte förrän sen. Sen när formen lyfts bort och man ser om kakan håller ihop eller flyter ut över bordet när inget längre håller ihop. När inget som gemensamt hem sammanför, när inget som mammas söndagsmiddag längre finns, när stugan blir ett arv.

Vissa syskon är närmare än de andra. Några konstellationer funkar sämre och en är rent av livsfarlig just nu.

Jag frågar systrarna Grüssner om de fostrats till syskonkärlek och de svarar väl både ja och nej. Knappast har föräldrarna haft en bonding-plan under vaxduken, men de har varit rättvisa och alltid försökt skapa förståelse och förlåtelse mellan syskonen. Föräldrarna har gett dem ett starkt och gemensamt språk i musiken, men knappast var det med agendan att syskonen också ska ha några gemensamma nämnare som vuxna…

Bild på Ella Grüssner Cromwell-Morgan som skrattar.
Ella Grüssner Cromwell-Morgan Bild på Ella Grüssner Cromwell-Morgan som skrattar. Bild: Parad Media Yle Fem,syskon,syskonskap,familjer,cirkus familj
Isabella Sarling
Isabella Sarling Isabella Sarling Bild: Parad Media syskon,syskonskap,Yle Fem,familjer,cirkus familj
Johanna Grüssner
Johanna Grüssner Johanna Grüssner Bild: Parad Media syskon,syskonskap,Yle Fem,familjer,Johanna Grüssner,Johanna Grüssner,cirkus familj

Det är nästan lättare att skriva om vad man ska göra för att det verkligen ska skita sig än att ta ut 10 klockrena tips för att bli soulmates. Hur ska man då gå tillväga för att få ett Kain och Abel-drama i barnkammaren? Att favorisera är ju en klassiker som gör att många sliter terapisoffor som vuxna. Att jämföra är inte heller en hit om man eftersträvar sund självkänsla och syskongemenskap.

Att låta ungarna ta sina strider är också bra om man är ute efter problem. Ålder, kön och temperament gör att inga syskonstrider är mellan jämlikar. Det finns en vinnare. En stridsvinnare som småningom inser, att den är en förlorare av en bästis för att ingen vuxen steg in och hjälpte till med förståelse, försoning och förlåtelse.

Maria med syskonen johanna, Ella och Isabella Grüssner.
Maria och syskonen Grüssner. Maria med syskonen johanna, Ella och Isabella Grüssner. Bild: Parad Media syskon,syskonskap,Yle Fem,familjer,Johanna Grüssner,Johanna Grüssner,ella grüssner cromwell-morgan

Vi går på kurs i hur man får ut barn och hur man mosar potatis, men i föräldraskap, i parförhållande och i syskoncoachning är vi utelämnade till trial and error. Ingen får livslånga skador av att få kokt morot före stekt zucchini, men utan en polare i sitt syskon så blir livet rätt ensamt. Inte kanske först, men sen.

Cirkus Familj visas onsdagar kl. 22 och söndagar kl 16.55 i Yle Fem. Säsongens alla avsnitt finns nu också på Arenan. Temat i veckans avsnitt diskuteras på torsdagar i Yle Vega kl 14-15.

Familj

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP