Hoppa till huvudinnehåll

Robi de Godzinsky: "För mig är musiken ett njutningsmedel"

Robert de Godzinsky
Robert de Godzinsky säger att studion i Hindhår är hans fjärde och sista inspelningsstudio. Robert de Godzinsky Bild: Yle/Sune Bergström inspelningsstudior,Hindhår,musikstudio

Robert "Robi" de Godzinsky har arbetat med musik hela sitt liv. Nu har han byggt sin fjärde och sista inspelningsstudio i Hindhår i Borgå.

- Jag har alltid känt en attraktion till Borgå. Jag blev bekant med Borgå via min goda vän och mentor Ronnie Kranck som bodde här sedan 1960-talet. När jag besökte honom tyckte jag att här skulle vara trevligt att bo.

Musiken har funnits med i Robis hela liv. Hans far, George de Godzinsky, var musiker på heltid.

Söndrade stenkakor

- Som liten blev jag ganska mycket impregnerad av all möjlig musik. Pappa köpte skivor som jag fick spela upp redan som två-, tre-, fyraåring. Hälften söndrade jag säkert genast för det var för det mesta fråga om stenkakor.

Robi har alltid varit intresserad av musik men också av teknik. Därför blev det ljudteknik som yrke för hans del med musikerskapet på sidan om.

Den första musikstudion byggde Robi tillsammans med sin vän och kollega Martin Brushane. I slutet av 1970-talet hyrde Robi festsalen i Haga folkets hus och byggde där en studio.

Den tredje studion byggde Robi de Godzinsky i Kyrkslätt och därifrån flyttade han till Hindhår i Borgå.

Från punk till operor

- Jag har varit mycket lyckligt lottad. Jag har fått spela in både punk, jazz, körmusik, bigband och operor. Jag har jobbat ihop med hela finländska klassiska musikeliten och jazzeliten.

LP-skivor.
LP-skivor. Bild: YLE/Boas Jonsson vinyler

Robi säger att han under 1980-talet spelade in praktiskt taget alla Finlandia Records och Onedin Records skivor med Arto Noras och Jorma Panula och på jazzsidan UMO.

Alla livets stödpelare försvann

En natt i oktober 1989 var Robi med om någonting dramatiskt som förändrade hela hans liv.

- Jag var på väg hem från studion i Helsingfors och körde längs Tusbyvägen till Träskända var jag bodde. Det var mörkt och regnigt och jag märkte inte en långtradare tvärs över vägen utan körde under släpet i 80-90 kilometers hastighet.

Robi miste medvetandet vid olyckan. Allting krachade i hans liv. Han miste sitt arbete, var flera år arbetsoförmögen, fick hjärnblödning och miste därför sitt minne. Ekonomin gick omkull, det blev skilsmässa och alla stödpelare i livet försvann.

- Hjärnan har synbarligen en ganska bra kapacitet att vara elastisk. Jag har gjort allt jag har kunnat för att försöka bli människa igen.

Cannabis mot tinnitus

Som en följd av olyckan fick Robi en besvärande tinnitus. Av en händelse märkte han i Holland att tinnitusen försvann i ett dygn efter en chokladdryck smaksatt med cannabis. Numera får Robi medicinsk cannabis på recept för att dämpa symptomen.

- För mig är musiken ett njutningsmedel, rusmedel är kanske litet för mycket sagt. Jag vill njuta så länge av musiken i de här olika tappningarna som det går.


Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland