Hoppa till huvudinnehåll

ÅU söker tekniskt bevandrad chefredaktör

Skattmästaren Lasse Svens vid Stiftelsen för Åbo Akademi sitter och läser Åbo Underrättelser.
Lasse Svens. Skattmästaren Lasse Svens vid Stiftelsen för Åbo Akademi sitter och läser Åbo Underrättelser. Bild: Yle/Jesper Alm. lasse svens,Stiftelsen för Åbo Akademi,skattmästare

Förra veckan meddelade Åbo Underrättelsers chefredaktör Pär Landor att han lämnar sin post. Rekryteringen av hans efterträdare är redan i gång.

Lasse Svens är styrelseordförande för Förlags AB Sydvästkusten som ger ut Åbo Underrättelser. Enligt Svens var beskedet om Landors avgång oväntat.

- Landor har inte indikerat att han har någonting på gång och han har varit väldigt engagerad i sin roll som chefredaktör, så på det sättet var det inte någonting som vi kunde ana oss till, säger Svens.

Landor tillträdde som chefredaktör under vårvintern 2014. Enligt Svens har man varit nöjda med hur tidningen utvecklats under Landors ledning.

- Pär Landor har haft en väldigt aktiv och viktig roll i att utveckla produkten Åbo Underrättelser och framför allt också den digitala versionen av tidningen.

En hurdan chefredaktör är ni nu ute efter?

- Vi har ju varit nöjda med Pär, så säkert säger det en del om profilen. Man behöver ha en bild av vart branschen är på väg och framför allt den digitala omgivningens betydelse inom tidningsbranschen.

Pär Landor.
Pär Landor. Pär Landor. Bild: Yle/Lotta Sundström Pär Landor,Åbo Underrättelser,åbo underrättelser

Den nya chefredaktören ska vara med och bygga upp en framtidsvision om hur bolaget och tidningarna Åbo Underrättelser och Pargas Kungörelser ska utvecklas, och hur vi ska klara oss på marknaden, säger Svens. Utmaningarna ligger till stor del inom det digitala.

- Det är en förändringsprocess man är inne i inom tidningsbranschen. Nog är det framför allt inom det digitala det händer mycket, man måste kunna positionera sig på nytt på en ny marknad.

Pär Landor började som chefredaktör vårvintern 2014. Landor efterträdde Åbo Underrättelsers långvariga chefredaktör Torbjörn Kevin som lotsade tidningen i 27 år.

- Visst hoppas vi att vi hittar en person som är beredd att engagera sig i bolaget för en tillräckligt lång tid. Det tar ju alltid tid att komma in i en ny omgivning och skapa nytt, säger Svens.

Svens hoppas på att det ska finnas ett internt intresse för posten.

- Det är klart att vi ser på både interna och externa kandidater i en sådan här situation.

Internt intresse för chefsuppdraget?

Åbo Underrättelsers redaktörer fick höra beskedet strax före det offentliggjordes. Vice förtroendeman Jean Lindén funderar på vilken betydelse tidpunkten för chefsbytet har för redaktionen.

- Det har hänt mycket de senaste åren. Vi har flyttat till Logomo, digitaliseringen har tagit fart och nu har vi också konstant helgbevakning. Det är många processer som är i gång och då kanske man funderar hur det ska gå mitt i allt det här. Men i någon bemärkelse är man väl alltid mitt i någonting, åtminstone i mediebranschen där det händer så mycket hela tiden, säger Lindén.

Webbredaktören Jean Lindén är glad över Åbo Underrättelser satsning på sju dagar.
Jean Lindén. Webbredaktören Jean Lindén är glad över Åbo Underrättelser satsning på sju dagar. Bild: Yle/Jesper Alm. jean lindén

Eftersom flera tekniska förändringar är aktuella nu tycker Lindén att den blivande chefredaktören borde ha erfarenheter också av just det tekniska utvecklingsarbetet.

- Det kan inte vara någon som bara har en journalistisk bakgrund. Det känns som att vi är inne i sådana utvecklingsfaser att det krävs någon som har erfarenhet av den tekniska biten också.

Lindén gissar att någon eller några av Åbo Underrättelsers nuvarande redaktörer kan vara intresserade av att axla ansvaret som chefredaktör.

- Jag har inte hört någon säga någonting, men jag gissar att det stiger fram någon som blir intresserad och söker jobbet, säger Lindén.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland